Transpirația este o funcție normală a organismului, datorită căreia se menține o temperatură constantă a corpului și se elimină substanțele nocive din organism. Atunci când glandele sudoripare ecrine secretă în mod incontrolabil și abundent transpirația, apare hiperhidroza sau transpirația excesivă.

Acest lucru poate scădea calitatea vieții celor afectați. Imaginează-ți cum se simte un om căruia îi apar în mod constant pete mari de transpirație la subraț și își murdărește hainele, sau o femeie care are mereu părul ud datorită secreției abundente de transpirație.

Un sondaj online din 2008 a arătat că 33 % dintre respondenți considerau că au transpirație abundentă axilară, dar numai 5% au căutat ajutor, din cauza limitărilor metodelor de tratament de la acea vreme. Impactul hiperhidrozei axilare asupra calității vieții în dermatologie (DLQI) a fost calculat ca fiind similar cu efectele psoriazisului și acneei.

Hiperhidroza poate afecta întregul corp (hiperhidroză generalizată) sau anumite zone ale acestuia (hiperhidroză focală).

Hiperhidroza focală este destul de frecventă (afectează între 1-3% din populație), iar zonele cele mai afectate sunt: ​​palmele, tălpile, axilele și fața.

Din cauza transpirație, hainele devin umede iar pielea poate fi afectată. Contactul constant cu îmbrăcămintea umedă poate duce la apariția iritației pielii și dermatită. În plus, în astfel de condiții, apare adesea o infecție fungică sau bacteriană care determină un miros foarte neplăcut de transpirație. Când scalpul este afectat, poate apărea micoza scalpului însoțită de mătreață. Așadar este foarte important să tratăm această afecțiune.

Care este cauza hiperhidrozei?

Transpirația excesivă poate fi asociată cu unul sau o combinație de mai mulți factori. Cele mai frecvente cauze ale acestei probleme sunt:

  • stres,
  • emoții puternice,
  • obezitate,
  • fond genetic,
  • tulburări ale sistemului nervos,
  • modificări hormonale (pubertate, menopauză),
  • accident vascular cerebral,
  • diabet,
  • boli de inimă,
  • Boala Parkinson,
  • tuberculoză,
  • utilizarea stimulentelor,
  • consumul de alimente picante,
  • unele cancere.

Metode de tratament pentru hiperhidroza

Antiperspirantele

Antiperspirantele sunt produse care inhibă transpirația, spre deosebire de deodorante, care pot reduce mirosul neplăcut. Antiperspirantele topice eliberate pe bază de prescripție medicală, cum ar fi clorura de aluminiu hexahidrat 25% s-au dovedit a fi ineficiente. Acestea nu pot suprima îndeajuns transpirația, pot irita pielea și pot păta hainele.

Toxina botulinică

Un tratament eficient sunt injectările cu toxina botulinică  Dysport și Relatox, local, în zonele cu transpirație abundentă. Tehnica este atraumatică si foarte eficientă. Are un efect radical, dar de scurtă durată (până la un an), deci necesită intervenții repetate. Totuși, un mare dezavantaj al acestei tehnici este doza mare de toxină botulinică injectată pentru a avea efect, care poate fi costisitoare.

Simpatectomie transtoracică

Simpatectomie transtoracică este o intervenție chirurgicală care presupune eliminarea ganglionilor responsabili de stimularea transpirației în regiunea axilară și la nivelul mâinilor. Chirurgii toracici sunt specializați în această intervenție și au obținut rezultate excelente în ceea ce privește reducerea transpirației în aceste zone, adesea oferind o soluție definitivă. Cu toate acestea, pot exista efecte secundare severe de luat în considerare.

Chirurgia locală

Chirurgia locală elimină glandele sudoripare prin chiuretaj subcutanat.

miraDry

MiraDry este o altă opțiune minim-invazivă pentru tratamentul hiperhidrozei, care folosește energie pentru a genera căldură în zona glandelor sudoripare și olfactive a axilelor. Acest tratament țintește și distruge în mod sigur aceste glande, fără a afecta țesuturile înconjurătoare. Durata tratamentului este de aproximativ o oră, iar un agent de amorțire locală este utilizat pentru a minimiza disconfortul. De obicei, majoritatea pacienților sunt mulțumiți de rezultatele obținute în urma unui singur tratament, dar în cazurile mai severe, se poate opta pentru un al doilea tratament.

MiraDry este considerat a fi cel mai bun tratament al hiperhidrozei axilare, deoarece elimină glandele sudoripare de sub brațe în mod permanent, în loc să le reducă activitatea. Acest tratament acționează și pentru reducerea mirosului. Un alt avantaj al dispozitivului este rentabilitatea și faptul că nu are nevoie de ședințe de întreținere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *