Dermografismul este o afecțiune benigă a pielii care se traduce prin „scriere cutanată”. Acesta se mai numește și urticarie dermatografică sau dermatografie și se manifestă prin transformarea unei presiuni sau zgârieturi minore a pielii într-o reacție alergică semnificativă. Pielea se umflă și se înroșește, în unele cazuri apare pruritul, iar efectul poate dispărea abia după câteva ore bune.

Care sunt cauzele dermografismului?

Dermografia apare la 2%-5% din populație și se manifestă mai ales la adolescenți și la tinerii adulți. Cauzele exacte ale acestei afecțiuni nu sunt cunoscute dar se crede că e vorba de o eliberare necorespunzătoare de histamine în locul unde pielea a fost iritată.

Există o serie de factori declanșatori posibili, cum ar fi: stresul, un istoric de astm sau alergii, infecțiile parazitare cum ar si scabia sau anumite medicamente precum penicilina.

A fost identificată mai des la pacienți care suferă de diabet, hipo/hipertiroidism, debutul menopazei, boala Begcet, mastocitoză sistemică, un istoric de dermatită.

Care sunt simptomele dermografismului?

Semnele propriu-zise apar doar atunci când se aplică zgârieturi asupra pielii. Simptomele sunt reacțiile la aceste zgârieturi. Acestea pot fi:

  • Semne în relief pe piele roz/roșii/ decolorate
  • Roșeață
  • Mâncărimi

Simptomele se pot agrava la temperaturi mari sau vreme uscată. Exercițiile fizice, dușurile fierbinți, băile și saunele pot agrava simptomele.

Cum este diagnosticat dermografismul?

Dermatografismul este ușor de diagnosticat în urma unui examen vizual. Medicul poate folosi o spatulă pentru a o trage ușor pe piele și a vedea dacă apar reacții adverse.

Care sunt tratamentele existete pentru dermatografism?

Este recomandat tratamentul cu prescripție medicală numai în cazurile cronice, unde simptomele rămân pe piele timp de mai multe ore.

În aceste cazuri, medicul va recomanda antihistamine fără prescripție medicală, cum ar fi difenhidramina (Benadryl), cetirizina (Zyrtec), loratadina (Claritin), și desloratadina (Clarinex).

Fototerapia cu ultraviolete (UV)-B cu bandă îngustă și terapia orală cu psoralen plus UV-A a fost, de asemenea, recomandată în câteva cazuri. Tratamentul adjuvant cu vitamina C este, de asemenea, utilizat ca tratament dermatografic.

Antihistaminicele trebuie administrate sub atentă supraveghere medicală, deoarece poate provoca oboseală, și conducerea autovehiculelor poate deveni periculoasă

Evitarea factorilor declanșatori ai afecțiunii joacă un rol major în controlul acesteia. O bună îngrijire a pielii și utilizarea emolientelor recomandate de dermatolog pot scădea dermatografia pielii. Purtarea hainelor lejere din in și reducerea stresului și a anxietății joacă un rol esențial în controlul acesteia.

Există și remedii naturiste aplicate direct pe piele împotriva dermatografiei, care implică frunze de aloe vera, ulei de arbore de ceai sau ueli din tărâțe de orez. Unii oameni apelează la medicina antică indiană, Ayurveda, pentru a se trata.

Este dermatografismul permanent?

Întâlnită mai ales la adulții tineri, această afecțiune se rezolvă de la sine după aproximativ 5-10 ani de la debut.

Cum previi dermatografismul?

Prevenirea în totalitate a dermatografiei nu este posibilă, dar gravitatea simptomelor poate fi redusă prin:

  • Folosirea de creme hidratante pentru a preveni uscarea pielii care poate duce la scărpinat.
  • Evitarea săpunurilor dure.
  • Purtarea hainelor largi din bumbac.
  • Evitarea hainelor de lână care pot irita pielea.
  • Reducerea stresului și anxietății.
  • Evitarea căldurii.
  • Evitarea băilor fierbinți.
  • Reducerea la minimum a expunerii la soare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *