Acidul hialuronic este un glicozaminoglican regăsit în spațiile dintre celulele țesutului conjunctiv ale organismului. Fiindcă corpul nostru abundă în acest compus, deficiența sa este legată de multe boli ale țesutului conjunctiv, precum prolapsul de valvă mitrală sau keratoconusul. Cantitatea de acid hialuronic poate fi suplimentată pentru a trata aceste afecțiuni, dar și alte afecțiuni osteo-articulare, oftalmologice, urinare sau chiar pulmonare.
Rolul acidului hialuronic în organism
Acidul hialuronic produs de corpul nostru este un umectant, un lubrifiant și o substanță cu proprietăți de vindecare. Ne putem gândi la acesta ca la un burete, deoarece poate reține un volum de apă de 1.000-6.000 de ori greutatea sa moleculară. Desigur, asta doar dacă bem sau ne hrănim cu alimente bogate în apă. Această proprietată îl face un tratament ideal pentru pielea uscată sau ochii uscați.
Acidul hialuronic în dermatologie
Hidratarea pielii previne și apariția ridurilor fine. În zilele noastre, există mulți factori externi care grăbesc pierderea și așa treptată a volumului de acid hialuronic din piele, precum fumatul, poluarea sau expunerea prelungită la lumina albastră. Procesul de îmbătrânire timpurie poate apărea chiar și înainte de 25 de ani, dacă nu luăm măsuri. Așadar, cel mai recomandat este să suplimentăm cantitatea de acid hialuronic, nu doar pentru a ne menține frumusețea, ci și sănătatea.
Acidul hialuronic este disponibil în multe tipuri diferite de produse topice, inclusiv creme și geluri. Ar trebui să verificați greutatea moleculară a unui produs atunci când doriți să achizionați un tip de îngrijire a pielii cu acid hialuronic, deoarece poate indica cât de eficient va fi produsul. Studiile au arătat că acizii cu greutăți moleculare mai mici (50 kilodaltoni față de 2.000, de exemplu) sunt mai eficienți în combaterea ridurilor.
Alcoolul poate contracara beneficiile hidratante ale ingredientului principal, așa că ar trebui și acesta evitat dacă îl întâlniți pe lista de ingrediente. Alcoolul izopropilic, spre exemplu, poate lăsa pielea vulnerabilă la crăpare, iritanții și bacterii. În plus, „efectul de uscare” pe care îl determină este exact inversul a ceea ce ne dorim.
Acidul hialuronic în ortopedie
Există unele studii care arată că suplimentele cu acid hialuronic îmbunătățesc hidratarea și elasticitatea pielii, iar altele care arată că are rol în menținerea unor articulații sănătoase. Persoanele cu osteoartrită, în general adulți între 40-70 de ani, suferă mai puțin de durere de genunchi dacă consumă suplimente de 80-200 mg de AH timp de cel puțin două luni. Dacă folosesc concomitent și acid hialuronic injectabil, a fost demonstrată o reducere mai mare a durerii la aceste persoane.
Acidul hialuronic în vindecarea rănilor
Există studii care demonstrează că aplicarea topică a acidului hialuronic la nivelul rănilor grăbește vindecarea. Unul dintre aceste studii, din anul 2006, care a implicat pacienți cu răni acute cum ar fi arsuri solare sau suturi chirurgicale a demonstrat că 56% dintre pacienți s-au vindecat complet după a șasea aplicare a gelului cu acid hialuronic.
Expicația științifică constă în faptul că, atunci când pielea este rănită, structura matricei extracelulare, inclusiv cea a acidului hialuronic, este compromisă. Ulterior, fragmentele de hialuronan inițiază angiogeneza și modulează semnalizarea inflamatorie. Sinteza hialuronanului nou este stimulată pentru a regenera integritatea structurală a pielii. Hialuronanul ajută la crearea unui mediu favorabil pentru proliferarea fibroblastele care formează matricea extracelulară a țesutului de granulație.
Hialuronanul (AH) susține, de asemenea, reepitelizarea și stimulează migrarea keratinocitelor. Când keratinocitele sunt împiedicate să se lege de AH, reepitelizarea este semnificativ mai lentă. În schimb, atunci când hialuronanul este adăugat la răni prin creme sau geluri, reepitelizarea este mai rapidă.
Acidul hialuronic în oftalmologie
Fie că este vorba de a îmbunătăți hidratarea și lubrifierea suprafețelor corneene, de a promova vindecarea fiziologică a rănilor sau de a prelungi timpul de rezidență al medicamentelor aplicate local în ochi, beneficiile încorporării acidului hialuronic în oftalmologie sunt acum bine documentate.
Inițial, AH a fost dezvoltat ca un vâscoelastic intraocular utilizat în principal în operații de cataractă și alte intervenții chirurgicale intraoculare pentru a proteja corneea după proceduri. Astăzi, AH este utilizat pe scară largă în diverse aplicații, inclusiv cheratoplastia penetrantă, trabeculectomia, reatașarea retinei, precum și ca tratament pentru ameliorarea simptomelor ochiului uscat.