Hiperpigmentările apar din cauza expunerii pielii noastre la razele UV, prezente în atmosferă nu doar vara, ci pe tot parcursul anului, chiar și iarna sau atunci când soarele este sub nori.

Aspectul acestora este maro, plat, cu margini rotunde sau iregulate și pot apărea în mai multe zone alte corpului. Deși nu sunt periculoase, unii oameni aleg să le trateze din motive cosmetice și pentru a-și îmbunătăți stima de sine.

Ce sunt petele pigmentare?

Atunci când facem plajă sau pur și simplu petrecem timp în bătaia soarelui, celulele pigmentare ale pielii noastre, numite melanocite, intră în contact cu razele UV care le stimulează să producă un pigment numit melanină. Melanina ne protejează împotriva arsurilor solare și determină pielea să se coloreze mai închis, oferind corpului nostru un bronz deseori frumos, pe care multe persoane doresc să îl obțină pe timpul verii.

Cu toate acestea, zonele hiperexpuse la soare de-a lungul anilor pot dezvolta un cumul de melanină care se va manifesta pe piele prin una sau mai multe pete solare permanente. Zonele unde aceste pete se dezvoltă cel mai des sunt:

  • Față
  • Spate
  • Brațe
  • Umeri
  • Piept

Persoanele cu pielea deschisă la culoare sunt cele mai predispuse la petele solare, dar nici cele cu pielea mai închisă nu sunt exceptate.

O pată solară poate fi la fel de mică ca un pistrui sau poate ajunge la un diametru de 2 cm. sau mai mult.

Petele care apar pe piele au mai multe denumiri și pot fi legate de expunerea la soare sau de dezechilibrele hormonale. În timpul sarcinii, femeile pot dezvolta melasmă datorită nivelurilor fluctuante de progesteron și estrogen. Femeile care iau pilule contraceptive sau cele care fac terapii hormonale au și ele șanse să dezvolte melasmă. Vârsta poate crește nivelul melanocitelor, de aceea vedem mai des puncte întunecate pe pielea persoanelor de peste 40 de ani.

Alți factori, cum ar fi pielea iritată în urma acneei, epilării cu ceară sau a scruburilor dure, pot provoca, de asemenea, pete maronii pe piele.

Petele pigmentare nu sunt dăunătoare sau cauzatoare de cancer, dar este bine să le verificăm perioadic, printr-o programare la medicul dermatolog, pentru a ne asigura că întradevăr nu sunt altceva!

Acum că știm ce sunt și de ce apar, vă invit să descoperim în continuare cele mai eficiente metode de a le trata!

Metode de tratament pentru petele pigmentare

Vitamina C

Vitamina C poate fi folosită ca un antioxidant topic care blochează radicalii liberi să provoace daune oxidative la nivelul pielii, precum ridurile. De asemenea, poate inhiba procesele enzimatice care produc melanină în piele și reduce astfel nivelul de colorare al acesteia. Mai mult, stimulează producția de colagen, ceea ce înseamnă că poate fi folosită pentru a promova sănătatea globală a pielii.

Aloe vera

Știm deja că aloe vera are proprietăți calmante asupra pielii și ne poate ajuta în cazul arsurilor solare. Dar dacă v-aș spune că poate ajuta și la diminuarea hiperpigmentărilor? Există studii numeroase care leagă aloesina și aloina, doi compuși ai plantei, de tratamentul petelor pigmentare. În cazul studiului care a implicat aloesina, gelul de aloe vera a fost aplicat de 4 ori pe zi, timp de două săptămâni la pacienți, cu hiperpigmentări post-acneice. La final, petele au fost estompate în 100% dintre cazuri.

Alte tratamente topice naturale

Există, de asemenea, multe alte tratamente naturale studiate care ar putea ajuta la decolorarea pielii, inclusiv extractul de lemn dulce, oțetul de mere, ceaiul verde, sau sucul de ceapă. Spre exemplu, extractul de lemn dulce poate ilumina pielea cu ajutorul unei substanțe chimice numită glabridină. Conform unei recenzii din 2009, glabridina are activitate antitirozinazică și poate preveni hiperpigmentarea indusă de UVB. Mai mult, extractul de lemn dulce luminează pielea prin alte componente care dispersează melanina.

Proceduri dermatologice

Procedurile dermatologice implică de obicei îndepărtarea straturilor superioare ale pielii pentru a face loc unui strat nou și sănătos de celule să se dezvolte. Aceste terapii pot necesita o anumită perioadă de recuperare și mai multe sesiuni, în funcție de gradul de afectare al pielii. Așadar, tratamentele cele mai căutate împotriva petelor solare, în clinicile estetice, sunt: terapia laser, dermabraziunea, peelingurile chimice sau criochirurgia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *