Dormi cu fața în sus! Nu te mai strâmba! Ia suplimente din colagen! – probabil ai auzit aceste fraze dacă ai un minim interes în frumusețe. Îmbătrânirea stârnește multe emoții și e normal ca în jurul acesteia să se fi acumulat mituri pe care le considerăm în mod inconștient adevărate. Un singur lucru este cert, nu o putem opri, dar vârsta la care apare și ritmul cum îmbătrânește fiecare este diferit. Azi încercăm să dărâmăm miturile care fac mai mult rău decât bine tenului nostru.
Cum apare procesul de formare a ridurilor?
Îmbătrânirea pielii este un proces lent, dar sigur. Odată cu pielea și organismul nostru îmbătrânește, începând cu vârsta de 25 de ani și până la moarte. În acest timp, structura pielii, formată din colagen și elastină, care susține pielea, începe să sufere modificări. Fibrele de colagen se dispersează și elastina începe să se degradeze. Ridurile care apar sunt rezultatul modificărilor interne dar și a factorilor nocivi externi.
Mituri despre apariția ridurilor
Culoarea pielii nu afectează formarea ridurilor
Conform cercetătorilor de la Universitatea Yale, care au studiat pielea a 106 femei cu vârste de peste 50 de ani, pielea mai închisă la culoare prezintă mai puține riduri decât pielea mai deschisă. Acest lucru se datorează faptului că pielea închisă la culoare conține o cantitate mai mare de melanină, care protejează eficient împotriva ridurilor. Melanina este responsabilă de pigmentarea pielii și protejează împotriva leziunilor specifice cauzate de expunerea la razele ultraviolete.
Exercițiile faciale pot preveni formarea ridurilor
Mișcările repetate ale feței, cum ar fi încruntarea, pot provoca riduri dinamice, ceea ce face ca exercițiile faciale și “yoga facială” să fie ineficiente pentru reducerea semnelor de îmbătrânire. Aceste mișcări pot să exacerbeze ridurile dinamice, pentru că determină contracția mușchilor faciali.
Cu toate acestea, exercițiile fizice regulate la nivelul întregului corp pot avea un impact pozitiv asupra pielii. Persoanele care fac exerciții fizice în mod regulat tind să arate mai tinere decât cele care nu fac. Acest lucru poate fi atribuit fluxului sanguin îmbunătățit, care facilitează livrarea de oxigen și nutrienți către piele, care elimină în același timp deșeurile celulare și toxinele într-un ritm mai rapid.
Fondul de ten accelerează formarea ridurilor
Contrar credinței populare, machiajul nu provoacă riduri. De fapt, studiile au arătat că persoanele care se machiază în mod regulat tind să aibă mai puține riduri decât cele care nu o fac. Acest lucru se datorează faptului că machiajul poate acționa ca o barieră suplimentară împotriva razelor UV dăunătoare ale soarelui, care sunt o cauză principală a deteriorării pielii și a îmbătrânirii premature.
Nu există date cum că suplimentele din colagen ar opri îmbătrânirea pielii
Experții spun că este puțin probabil ca suplimentele de colagen să aibă vreun efect asupra pielii. Colagenul este o moleculă mare care este digerată în intestinele noastre în bucăți mai mici atunci când este administrată pe cale orală. Cu alte cuvinte, pielea noastră nu se bucură de toate beneficiile moleculei de colagen pentru că este descompusă foarte mult în organism.
Adevăruri despre apariția ridurilor
Mestecatul gumei duce la apariția ridurilor
Mestecatul excesiv de gumă poate duce la apariția ridurilor nedorite în jurul gurii, potrivit unor chirurgi plasticieni. Mestecatul repetitiv face pielea din jurul gurii să se plieze, ceea ce duce la apariția ridurilor.
Din fericire, dacă mesteci gumă doar ocazional, nu este nicio problemă. Ba chiar te poate ajuta să te concentrezi mai bine și să eliberezi stresul.
Pielea uscată este mai susceptibilă la riduri
De obicei, pielea uscată și sensibilă este subțire și îi lipsește un strat lipidic solid de protecție, ceea ce o face vulnerabilă la atacul radicalilor liberi. Această categorie de piele pierde rapid hidratarea, ceea ce duce la apariția ridurilor într-un timp mai scurt.
Femeile dolofane formează riduri mai lent
Femeile cu o siluetă mai plinuță au de obicei o piele mai fermă. Datorită unei cantități mai mari de țesut adipos subcutanat, pielea este mai susținută și nu își pierde fermitatea atât de repede. În plus, acest tip de piele, cu un strat lipidic mai gros, are o probabilitate mai mică de a dezvolta riduri profunde sau acestea sunt mai puțin vizibile.
Consumul de alcool accelerează formarea ridurilor
Abuzul de alcool accelerează formarea ridurilor. Alcoolul deshidratează organismul și pielea și vasele de sânge de la nivelul feței se pot sparge, de aceea pielea poate capătă o culoare roșiatică.