Prejuvenarea este o nouă tendință în medicina estetică care se concentrează mai mult pe prevenirea semnelor de îmbătrânire, decât pe tratarea acestora.

Un nou raport al Asociației Americane de Chirurgie Plastică Facială și Chirurgie Reconstructivă arată că pacienții de peste 56 de ani recurg la din ce în ce mai puțin la tratamentele estetice, de la an la an. Același raport arată că vârsta medie la care pacienții încep tratamentul cu Botox este de 25 de ani.

Milenialii, populația cea mai influențată de social media, cu acces mare la informație, consideră că înfățișarea are un rol important în viața socială și profesională. Așadar, stilul lor de viață se concentrează foarte mult pe a arăta bine și include obiceiuri precum mersul la sală și tratamentele estetice minim-invazive.

În orice arie medicală, prevenirea este mai bună decât tratamentul. Prejuvenarea înseamnă construirea unei rutine puternice de îngrijire a pielii, prin aplicarea de substanțe topice, apelarea la proceduri estetice minim-invazive (precum botoxul, unde se injectează cantități mai mici de substanță decât de obicei), o dietă echilibrată și mult sport.

Suntem mai afectați acum decât în trecut de fotoîmbătrânire, deoarece nu numai razele ultraviolete trec mai ușor prin stratul de ozon din cauza încălzirii globale, dar ne și expunem în fiecare zi mai mult luminii albastre generate de ecranele digitale. Fotoîmbătrânirea determină apariția petelor pigmentare și degradarea accelerată a acidului hialuronic și a colagenului din piele, care grăbesc apariția liniilor fine și a ridurilor.

Prejuvenarea acasă

Medicii recomandă câteva produse de îngrijire esențiale pentru femeile care nu au împlinit încă vârsta de 30 de ani.

Serum cu vitamina C și antioxidanți

Un ser cu vitamina C și antioxidanți înseamnă o barieră de apărare în plus împotriva razelor ultraviolete, înafară de protecția solară. Produsul luptă împotriva radicalilor liberi, stimulează producția de colagen, previne și tratează petele pigmentare și reduce pungile de sub ochi.

SPF

SPF-ul este obligatoriu, în fiecare zi, încă din adolescență. Pentru tenul acneic, puteți căuta într-un SPF ingrediente precum oxid de zinc sau dioxid de titan, care determină mai puține erupții ale tenului. În aer liber, este obligatoriu să aplicăm SPF-ul din două în două ore.

Un tratament cu retinol

Retinoizii sunt încă standardul de aur în tratamentele topice de îngrijire a pielii, pentru că sunt singurele elemente demonstrate clinic că previn fotoîmbătrânirea pielii și construiesc colagenul. Pentru început, ar trebui să alegem un retinol cu o concentrație între 0,01 % și 0,03% și să-l aplicăm o dată la două zile, până pielea noastră se obișnuiește cu acesta. Pentru o tolerabilitate mai mare, poate fi amestecat cu o cremă hidratantă.

Un exfoliant

După vârsta de 20 de ani, putem observa, la unii oameni, semne precoce de îmbătrânire, precum petele pigmentare cauzate de soare și dorim că fim mai agresivi în tratarea acestora. Putem folosi un exfoliant cu acizi BHA și AHA, o dată pe săptămână, pentru a observa îmbunătățiri ale pielii.

Prejuvenarea la clinică

Baby Botox

Majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu toxina botulinică ca modalitate de a minimiza ridurile „dinamice”, cauzate de expresiile faciale repetate.

În zilele noastre, efectul Botoxului este mult mai subtil. În prevenție, se observă liniile fine și se injectează Botox în cantități mai mici pentru a le opri dezvoltarea. Cu doze mai mici de botox injectate, rezultatul este mai natural.

Fillerele cu acid hialuronic

Acidul hialuronic este un filler vedetă la toate vârstele. Este un produs natural și este foarte bine tolerat. Hidratează în profunzime, deoarece ajunge în straturile cele mai profunde și acționează ca o adevarată ‘schelă’ a feței, în timp ce promovează producția de colagen. Se folosește pentru a trata ridurile de pe întreaga față, pentru a reface volumul pierdut și a strânge țesuturile. 

PRP

Terapia PRP (sau „terapia vampir”) este utilizată pentru a stimula procesele de regenerare ale corpului, care determină efectul de întinerire a pielii. Prin acest tratament, se reinjectează din plasmă autologă, trombocitele înapoi în piele, pentru a stimula producția de colagen, elastină și celule noi. Este eficient în tratarea liniilor fine și a ridurilor, îmbunătățind tonusul și textura pielii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *