Terapia cu lumină LED pentru piele este eficientă, accesibilă și la mare căutare. Interesant este felul cum a evoluat, fiind utilizată prima dată în anii `60, de cercetătorii NASA, pentru a crește plante în spațiu. În timpul studiilor, au observat efectele luminii led asupra astronauților care păreau să-și vindece pielea mult mai rapid în urma antrenamentelor solicitante. Prin urmare, următorul pas în evoluția acestei proceduri a fost utilizarea ei pentru vindecarea leziunilor astronauților. Apoi, a urmat încă un mic pas pentru a deveni o terapie de top care tratează acneea, petele pigmentare, ridurile, psoriazisul și multe alte afecțiuni de care vom vorbi în continuare.
Centrele de estetică au introdus primele această terapie în practica lor, ca mai apoi companii care produc instrumente de uz casnic să înceapă să fabrice măști LED reîncărcabile, portabile și profesionale, pentru tratamentul acasă. În 2017, vedete precum Kim Kardashian, Madonna sau Jessica Alba le-au distribuit masiv pe rețelele lor sociale și așa au câștigat popularitate pe întregul glob.
Ce este terapia cu lumină LED ?
Terapia fotodinamică este procesul prin care pielea este expusă la lumină LED în diferite culori și lungimi de undă, pentru a trata diferite afecțiuni. Lumina este absorbită de piele și stimulează un anumit răspuns, în funcție de culoare (roșie, galbenă, albastră, verde).
Care sunt beneficiile terapiei cu lumină LED?
Această terapie folosește unde de energie conductoare, capabile să întinerească țesutul, prin stimularea colagenului și elastinei, proteine care oferă fermitate și elasticitate pielii. Colagenul este important și pentru că detoxifiază și crește circulația sistemului limfatic, pentru a elimina substanțele toxice mai rapid din organism. Lumina LED are și avantajul de a scădea producția de colagenază, enzima proteolitică care degradează colagenul și grăbește îmbătrânirea.
Lumina generată de această terapie nu determină arsuri sau leziuni ale pielii. Nu simți nicio căldură sau presiune, fiind 100% neinvazivă. Din contră, poți simți o detensionare a corpului și minții. Multe persoane folosesc terapia cu LED-uri de culoare roșie pentru a-și îmbunătăți starea de spirit și pentru meditație. Cromoterapia poate stimula producția de melatonină, pentru un somn liniștit, poate reduce despresia sezonieră, durerea, ș.a.
Ce tratează lumina LED în funcție de culoare
Lumina LED roșie penetreză superficial pielea. Dispozitivele de emitere a luminii sunt variate, și printre acestea se numără paturi cu lumină roșie, lasere, dispozitive de mezoterapie sau măști faciale. Acest tip de lumină poate promova sinteza de colagen, care grăbește vindecarea țesuturilor (vindecă eritemul, umflăturile, vânătăile) și previne formarea cicatricilor, în timp ce tratează eficient ridurile.
Lumina LED albastră este ideală pentru cei care suferă de acnee sau au tendințe acneice. Studiile au demonstrat că această lungime de undă pătrunde în pori și elimină bacteria care cauzează acneea, Pronibacterium acnes. Lumina albastră poate reduce cantitatea de ulei pe care glandele sebacee o generează și poate reduce înfundarea porilor.
Lumina LED verde este ideală pentru cei care au pete pigmentare cauzate de utilizarea excesivă a machiajului, expunerea prelungită la soare sau de trecerea timpului. Acest tip de lumină poate dilata capilarele și estompa culoarea neagră a cearcănelor. Mai mult, îmbunătățește calitatea somnului și este utilizată pentru tratamentul migrenelor.
Lumina LED galbenă stimulează formarea globulelor roșii. Aceste noi celule roșii din sânge ajută în cele din urmă la rejuvenarea pielii și la accelerarea vindecării rănilor și a cicatricilor. Poate reduce apariția vaselor de sânge roșii din jurul nasului, poate trata rozaceea și reduce iritația.
Alte condiții pe care lumina LED le poate trata
Pierderea părului – Terapia cu lumină LED roșie poate ajuta la stimularea creșterii părului atât la bărbați, cât și pentru femei.
Psoriazis – Terapia cu lumină LED roșie ajută la reducerea eritemului și inflamației asociate cu psoriazisul. Un studiu a arătat că această terapie a redus, de asemenea, plăcile de psoriazis și mâncărimea.
Cancerul de piele – Terapia fotodinamică cu lumină roșie este folosită ca terapie adjuvantă în tratamentul cancerului de piele. După ce medicamentul principal este aplicat pe piele, lumina roșie este folosită pentru a trata leziunile de carcinom bazocelular. Și lumina albastră este folosită ca tratament adjuvant în uciderea celulelor canceroase.