Acidul hialuronic și botoxul sunt două modalități de a ne menține pielea tânără, în jurul cărora plutește un mare nor de confuzie. Botoxul se injectează în buze și acidul hialuronic în frunte, sau invers? De care am nevoie dacă vreau să umplu ridurile faciale? Și întrebările pot continua. Am creat acest articol pentru a descoperi împreună adevărul despre aceste iubite practici nechirurgicale de medicină estetică.
Ce este acidul hialuronic?
Acidul hialuronic este o mucopolizaharidă care se regăsește chiar în interiorul organismului nostru, cel mai adesea în piele, ochi și articulații. După 25 de ani, din motive necunoscute încă, cantitatea acestuia începe să scadă. Până la 50 de ani, capacitatea pielii de a produce acid hialuronic scade la jumătate. Aceasta este și vîrsta când încep să apară ridurile adânci.
Nu e de mirare că aproape un întreg domeniu medical este construit având la bază acidul hialuronic, fiind total sigur, biocompatibil și bioresorbabil, capabil să redea elasticitate și hidratarea pierdută a tenului.
Ce este toxina botulinică?
Toxina botulinică sau botoxul este o neurotoxină obținută dintr-o bacterie care relaxează și paralizează parțial mușchii în care este injectată, care oferă o acțiune temporară și eficientă de eliminare a ridurilor de expresie.
Terapia cu Botox se extinde dincolo de coreactarea ridurilor, la tratamentul hiperhidrozei, migrenelor sau strabismului.
Care sunt asemănările dintre acid hialuronic și botox?
Ambele tratamente sunt folosite pentru întinerire facială, nu necesită cremă anestezică decât în zonele sensibile și se aplică prin microinjecții. Sunt tratamente nechirurgicale, se aplică rapid și ușor, iar pacientul își poate relua activitatea odată ce a părăsit cabinetul dermatologului, în aproximativ 30 de minute. Este obligatorie injectarea acestora de către un specialist în sănătate. O altă trăsătură comună ar fi reversabilitatea materialelor și nevoia de injecție repetată, o dată la câteva luni/ 1an. Femeile și bărbații pot apela la botox în egală măsură, fără constrângeri.
Care sunt diferențele dintre acid hialuronic și botox?
Toxina botulinică este utilizată în treimea superioară a feței (frunte și zona periorbitală), dar poate fi folosită și pentru arcul sprâncenelor și gât și pentru a trata hiperhidroza la nivelul mâinilor, picioarelor și axilelor.
Botoxul NU este un filler dermic și NU adaugă volum feței. În schimb, odată injectat, relaxează mușchii hiperactivi ai feței. Adică poate reduce funcția sinaptică, care detensionează mușchii și oprește mișcarea care formează ridurile.
Ridurile dinamice, adică ridurile de expresie care, prin contracție repetată, devin riduri statice, răspund cel mai bine la acest tratament (glabella și ridurile periorbitale).
Botoxul nu are efecte imediate, dar încep să apară la 48de ore de la injectare. Durata efectului este diferită în funcție de sex. La femei poate dura 6 luni, pe când la bărbați mai puțin, doar 4 luni, deoarece au mușschi mai mari și mai puternici decât ai femeilor.
Acidul hialuronic poate fi utilizat în orice parte a feței, inclusiv pentru buze sau mâini care și-au pierdut din elasticitate. Acționează direct asupra ridurilor, fiind injectat în șanțurile create de acestea.
Fillerele cu acid hialuronic au proprietatea de a umple ridurile. După cum știm, acidul hialuronic natural scade în timp, apar ridurile și este nevoie de acid hialuronic injectabil pentru a compensa această pierdere. Acolo unde există o pierdere în volum a țesuturilor moi, sau chiar o pierdere osoară, aceste fillere intervin pentru a umple spațiul și pentru a corecta conturul.
Ridurile statice, adică acele riduri vizibile atunci când mușchii sunt în repaus, sunt corectate cu acid hialuronic.
Efectele sunt imediate și pot dura până la un an, în funcție de persoană și stilul de viață.
Medicul estetician vă va recomanda un tratament în funcție de zonele pe care doriți să le reîmprospătați. Injectarea botoxului și acidului hialuronic concomitent poate fi și aceasta o cale de tratament.