Retinolul este un component universal pentru îngrijirea tenului. Orice vârstă ai avea, dacă ești interesat de rutina de frumusețe, probabil ai auzit despre retinol sau ți-a fost recomandat de medicul dermatolog.

Pentru mulți dintre noi însă, acest termen creează confuzie, din cauza faptului că „retinolul” poate fi utilizat în contexte similare cu „retinoid”, „acid retinoic” sau altele. În continuare vom încerca să facem lumină în legătură cu acești termeni, să înțelegem cum funcționează retinolul și dacă îl putem adăuga la rutina noastră de îngrijire personală.

Ce sunt retinolul și retinoizii?

Retinolul este un derivat al vitaminei A utilizat de mult timp în dermatologie pentru a trata probleme ale pielii și părului. Este dovedit științific faptul că dermatocosmeticele cu retinol pot elimina acneea și îmbunătăți tonusul pielii, dar este important ca un dermatolog să fie consultat înainte de utilizare, deoarece produsul poate produce efecte secundare importante. Retinolul și retinoizii sunt toți derivați din vitamina A, doar că sub diferite concentrații. Acidul retinoic (Tretinoin) este cel mai puternic retinoid și poate fi eliberat numai cu prescripție medicală, pentru a trata acneea sau semnele de îmbătrânire. Cel mai blând derivat din vitamina A este palmitatul de retinil, care poate fi cumpărat fără prescripție medicală și luptă împotriva îmbătrânirii premature a pielii. Și retinolul poate fi cumpărat fără prescripție medicală. Derivații din retinol sunt atât de vestiți pentru că acționează asupra mai multor afecțiuni ale pielii în mod eficient. Aici amintim ridurile de diferite adâncimi, petele pigmentare, acneea sau cicatricile post-acneice.

Retinolul este un tratament topic care poate fi regăsit sub formă de creme, geluri, loțiuni, unguente  sau serumuri. Poate fi regăsit și în formula unor produse cosmetice sau în preparatele pentru mezoterapie.

Cum acționează retinolul în piele?

Potrivit studiilor, retinolul pătrunde în piele până la nivelul dermului unde este transformat în acid retinoic. Această substanță accelerează diviziunea celulară, prin care celulele moarte sunt îndepărtate și înlocuite cu altele noi, sănătoase. Alte efecte ale retinolului și retinoizilor asupra pielii sunt neutralizarea radicalilor liberi și prevenirea descompunerii colagenului, reducerea activității melanocitelor care formează pete pigmentare și stimularea sintezei tuturor compușilor proteici (colagen, elastan) necesari pentru eliminarea ridurilor.

Retinolul și acneea

În mod surprinzător, aprobarea inițială a retinoizilor ca medicament a fost pentru tratarea acneei în 1971. Abia mai târziu au fost descoperite proprietățile lor anti-îmbătrânire. Retinoizii reglează diverse simptome ale acneei, cum ar fi secreția de sebum și inflamația. De asemenea, controlează viitoarele erupții prin prevenirea înfundării porilor cu celule moarte. Dacă ați avut anterior acnee, retinoizii pot ajuta, de asemenea, la reducerea vizibilității cicatricilor de acnee.

Retinolul și ridurile

Tretinoinul a fost primul derivat din vitamina A aprobat de FDA pentru tratarea ridurilor. Acesta acționează prin promovarea producției de colagen, prin creșterea fluxului sanguin către piele, prin estomparea petelor pigmentare și reducerea keratozei actinice. În plus, poate ajuta la prevenirea deteriorării ulterioare cauzate de radiațiile UV. În timp ce retinoizii fără prescripție medicală pot să nu fie la fel de eficienți în reducerea ridurilor, aceștia pot totuși îmbunătăți aspectul pielii deteriorate de soare. Combinarea lor cu acizi alfa-hidroxi poate spori și mai mult efectul de netezire a tenului.

Retinolul și psoriazisul

Psoriazisul este o afecțiune prin care noile celule ale pielii se multiplică prea repede și determină o inflamație. Noile celule se acumulează și creează o erupție cutanată groasă, solzoasă, de culoare roz sau roșie. Retinolul topic încetinește creșterea excesivă a celulelor pielii și reduce inflamația. Dar, deoarece retinolul poate, de asemenea, să irite și mai mult pielea, medicul va recomanda, de obicei, utilizarea retinolului în combinație cu steroizi topici.

Care sunt efectele secundare ale retinolului?

Retinoizii au efecte secundare – irită pielea și provoacă mâncărime și descuamare. Dacă suferi de rozacee, eczeme sau psoriazis, cel mai bine este să eviți retinoizii, deoarece pot fi prea puternici pentru o piele deja delicată.

Retinoizii cresc fotosensibilitatea pielii și riscul de pigmentare nedorită. Prin urmare, este mai bine să folosești produsul din noiembrie până în martie, când soarele este mai puțin vizibil, sau să folosești în mod regulat o protecție solară fiabilă.

Cu ce se combina retinolul?

Peptidele și retinolul reduc liniile fine și îmbunătățesc elasticitatea pielii. În plus, peptidele echilibrează acțiunea retinolului, prevenind apariția iritației și uscăciunii pielii.

Compatibilitatea dintre retinol și vitamina C este controversată. Combinația acestor ingrediente ajută la uniformizarea texturii și a tonusului pielii, totuși ambele produse pot provoca iritații. Combinarea ambelor componente nu este contraindicată, dar este mai bine să folosiți produse cu vitamina C dimineața și produse cu retinol seara.

Retinolul și niacinamida (vitamina B3) funcționează bine. Niacinamida combate acneea si atenueaza efectul retinolului, prevenind iritarea pielii.

Retinolul poate fi combinat cu acidul hialuronic, care hidratează și strânge pielea, în timp ce neutralizează efectul iritant al retinolului.

Cu ce nu se combină retinolul?

Unele substanțe în combinație cu retinolul pot agrava starea pielii, pot provoca uscăciune, roșeață și acnee.

Combinațiile cu acizi ANA SAU BHA trebuie evitate, deoarece pot provoca iritații severe ale pielii. Retinolul preferă un mediu neutru, iar efectul său este slăbit într-un mediu acid, ceea ce înseamnă că retinolul își pierde proprietățile atunci când este tratat cu acid. Dacă dorești totuși să utilizezi ambele ingrediente în regimul de frumusețe, ar trebui să divizezi aplicarea lor pe parcursul zilei.

În combinație cu retinolul, acidul salicilic poate usca pielea, ceea ce va duce la creșterea producției de sebum (sebum) și la agravarea acneei.

Acidul glicolic și retinolul pot usca în mod sever pielea și o pot irita.

Atunci când este combinat cu retinol, peroxidul de benzen îl oxidează, ceea ce poate produce iritații severe și arsuri ale pielii.

Cum se utilizează retinolul?

Un retinoid trebuie introdus gradual în rutina de frumusețe. Facem acest lucru pentru a minimiza efectele secundare, până când pielea devine tolerantă la produs. Așadar, la început, cel mai bine ar fi să aplicăm retinolul o dată sau de două ori pe săptămână, în cantitatea unui bob de mazăre. Pentru rezultate optime, ar trebui să așteptăm cel puțin 30 de minute până la aplicarea următorului produs de îngrijire. După ce pielea ta se ajustează, vei putea folosi retinolul o dată pe zi.

Când începi să folosești retinolul, începe cu o concentrație de 0,1%-0,2%. Poți crește concentrația până la 1% în câteva luni dacă pielea ta o tolerează.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *