Căderea părului este asociată cu o pierderea a stimei de sine, mai ales la femei. Felul cum arătăm are un impact mare asupra relațiilor și carierei noastre, iar pentru cineva care suferă de această afecțiune, tratamentul poate fi scump sau neeficient, cu resursele actuale. Totuși, există un tratament mai promițător decât toate, cu rezultate incredibile de fiecare dată când a fost studiat, PRP-ul.

Afecțiuni care provoacă căderea părului

Alopecia androgenică

Alopecia androgenică este o boală cronică care se caracterizează prin căderea progresivă a părului la ambele sexe. Afectează până la 80% din bărbați și 40% din femei. Majoritatea femeilor cu alopecie androgenică prezintă o subțiere a firului de păr în toate zonele scalpului. La bărbați, părul se subțiază în zone predominante, unde se formează chelia.

Alopecia androgenică la femei și bărbați apare din cauza acțiunii androgenilor, hormonii masculini pe care fiecare sex îi produce într-o anumită măsură. La femei, alopecia poate fi cauzată de prezența chisturilor ovariene, de administrarea pilulelor contraceptive cu indice ridicat de androgeni, de sarcină sau de menopauză.

Pacientul cu alopecie androgenică va observa prezența afecțiunii în istoricul familial, la rude precum bunici sau unchi, pentru că are o componentă genetică puternică. La adulții tineri apare cel mai des, în perioada 20-25 de ani și are legătură cu schimbările hormonale suferite în preadolescență.

Efluviul telogen

Atunci când corpul nostru trece printr-o traumă, cum ar fi  nașterea unui copil, o boală severă, o intervenție chirurgicală sau stresul extrem, părul poate fi afectat. Cele aproximativ 90% dintre firele de păr aflate în faza de creștere (anagen) sau de tranziție (catagena), se pot transforma toate, instant, în fire de păr în faza de repaus (telogen), după un astfel de șoc emoțional.

Remisia completă este posibilă, atâta timp cât evenimentele extrem de stresante sunt evitate. Pentru unele femei, totuși, efluviul telogen este o tulburare cronică misterioasă și poate persista luni sau chiar ani fără o înțelegere reală a factorilor declanșatori sau a factorilor de stres.

Alopecia Areata

Această afecțiune se dezvoltă când sistemul imunitar al unei persoane atacă rădăcinile foliculilor de păr. Simptomele includ căderea neregulată a părului, care apare uneori destul de brusc. Perioada de remisiune și cea de reactivare pot pendula. Cu toate acestea, aproximativ 70% dintre pacienți își recuperează părul în doi ani, indiferent dacă primesc sau nu tratament.

Tratamente pentru căderea părului

Căderea părului este tratată cu două medicamente aprobate de Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente (FDA): minoxidil topic și finasterid oral. Opțiunile chirurgicale includ transplantul de unități foliculare (FUT) și tehnica de extracție a unității foliculare (FUE), care sunt proceduri de ambulator cu rezultate excelente.

La aceste opțiuni medicale și chirurgicale existente, se adaugă PRP-ul, o procedură nouă și minim-invazivă. Din PRP se obțin factori de creștere extrași din sângele autolog obţinut prin puncție venoasă. Acest amestec concentrat de factori de creștere este injectat în zonele afectate, stimulând creșterea părului.

Studii care aprobă eficacitatea PRP-ului

Într-un studiu, 30 de paciente au fost desemnate aleatoriu pentru a primi o injecție cu PRP într-o zonă afectată a scalpului și o injecție cu ser fiziologic (placebo) într-o altă zonă afectată a scalpului. S-au efectuat ședințe săptămânal, timp de 4 săptămâni.

A existat o diferență statistică semnificativă între zonele injectate cu PRP și zonele cu placeb, atât în ​​ceea ce privește densitatea părului, cât și grosimea părului măsurată cu un foliscop. După 6 luni, testul de tragere a părului a devenit negativ în zonele injectate cu PRP la 25 de paciente (83%).

Într-un alt studiu, s-a comparat, cu ajutorul trichogramelor computerizate, recreșterea părului cu PRP față de placebo și au fost investigate siguranța și eficacitatea clinică a injecțiilor autologe cu PRP. PRP-ul a fost injectat pe jumătate din scalpul pacienților selectați, iar pe cealaltă jumătate a fost injectat placebo. Au fost administrate trei tratamente la intervale de 30 de zile. Pacienții au fost urmăriți timp de 2 ani. Din cei 23 de pacienți înscriși, 3 au fost excluși. La sfârșitul celor 3 ciclurile de tratament, pacienții au prezentat îmbunătățiri clinice în numărul mediu de fire de păr, cu o creștere medie de 33,6 fire de păr în zona țintă. Nu au fost observate efecte secundare în timpul tratamentului.

Alte studii puteți consulta aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *