Medicii spun că, anual, 1 din 3 cazuri detectate la nivel mondial de cancer este cancerul de piele. A devenit cel mai frecvent tip de cancer, dar, din fericire, și cel mai ușor de depistat și tratat. Depistarea acestuia nu necesită un test de sânge, o radiografie, sau o altă procedură specială de diagnosticare, ci un simplu examen vizual cu un dermatoscop.

Cancerul de piele

Tipul cancerului de piele pe care o persoană îl dezvoltă este determinat de localizarea inițială a acestuia. Dacă cancerul începe în celulele pielii numite celule bazale, atunci persoana are carcinom bazocelular. Dacă celulele care dau culoarea pielii noastre – melanocitele – devin canceroase, se dezvoltă melanomul. 

Chiar și în cazul melanomului, un tip de cancer de piele mai periculos, care se poate răspândi și în alte părți ale corpului, rata de supraviețuire pe cinci ani este de 99% pentru persoanele la care a fost detectat și tratat înainte de a se răspândi la ganglionii limfatici.

Carcinom bazocelular

Carcinomul bazocelular nu pune viața în pericol dar este cea mai frecventă formă de cancer de piele și cea mai frecventă formă a tuturor cancerelor. Numai în SUA, aproximativ 3,6 milioane de cazuri sunt diagnosticate în fiecare an.

În cel mai profund strat al epidermului există celulele bazale, care se divizează în mod continuu pentru a forma celule epiteliale noi. Carcinomul bazocelular apare odată cu modificarea ADN-ului acestor celule din cauza expunerii la radiațiile ultraviolete (UV) solare sau bronzării în interior care determină replicarea necontrolată.

Majoritatea persoanelor care dezvoltă acest cancer de piele au pielea deschisă și rareori o protejează cu protecție solară. Zonele unde apare sunt cele mai  intens expuse la soare, și anume fața, gâtul, umerii, urechile sau nasul.

Carcinomul bazocelular (BCC) poate arăta ca o rană deschisă, o pată roșie, o excrescență roz sau cu margini ușor ridicate. Uneori, BBC-ul poate face cruste, provoca mâncărime sau sângera. E important de ținut minte că arată diferit de la o persoană la alta.

Acest tip de cancer rar se răspândește dincolo de locul inițial al tumorii, dar aceste leziuni pot crește și desfigura o persoană. Netratate, pot deveni local invazive, pot crește adânc în piele și pot distruge pielea, țesutul și oasele de dedesubt. Cu cât aștepți mai mult pentru a primi tratament, cu atât mai mult vei avea nevoie de o  operație reconstructivă mai compălexă, în zone sensibil de costumizat, unde apare des, spre exemplu la nivelul feței.

Carcinom cu celule scuamoase

Carcinomul scuamos nu pune viața în pericol dacă este depistat la timp și este al doilea cel mai frecvent tip de cancer de piele din lume. Apare cu o frecvență de 4 ori mai mare la bărbați decât la femei și are o șansă de vindecare de 50% chiar dacă ajunge la ganglionii limfatici.

Celulele scuamoase sunt celule plate situate în stratul superior al epidermului. De obicei, celulele scuamoase noi împing celulele bătrâne în exterior, care într-un final mor și cad. Atunci când apar modificări în ADN-ul celular, acest ciclu este întrerupt, celulele scuamoase încep să se dividă necontrolat și apare carcinomul scuamos.

Leziunile apar în cele mai frecvent expuse zone ale corpului la razele UV emanate de soare sau de saloanele de bronzat. Aici vorbim despre mâini, buze, urechi, dosul mâinii, sau chiar organele genitale. De obicei se manifestă prin niște pete solzoase, aspre, îngroșate, cu excreșcențe în exterior, care seamănă cu niște veruci sau chiar ulcerații.

Melanomul

Melanomul, sau cancerul negru al pielii, este cel mai agresiv cancer de piele, cu cel mai mare risc de deces. Cu toate acestea, depistat la timp, se poate vindeca. Apare des la persoanele cu pielea deschisă la culoare, părul blond sau roșu și persoanele cu ochi albaștrii.

Melanomul se dezvoltă din celulele care dau pigment pielii și părului, numite melanocite, întâlnite în stratul bazal al epidermului. Culorile melanomului sunt în general negre sau maro, dar pot fi și roz sau roșii.

Aproximativ 30% dintre melanoame încep în alunițele existente, dar restul se dezvoltă din leziuni noi ale pielii, ceea ce înseamnă că trebuie să consultăm un dermatolog anual pentru a ne verifica îndeaproape modificările pielii, sau să ne auto-examinăm acasă prin intermediul unor dispozitive medicale special concepute în acest sens.

Melanomul reprezintă doar 1% din toate cancerele de piele, dar cauzează marea majoritate a deceselor cauzate de cancerul de piele. Este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la tinerii sub 30 de ani, în special la femei.

Ce este un dermatoscop?

Un dermatoscop este un dispozitiv mână pe care un medic sau o persoană îl poate utiliza pentru a examina și diagnostica leziunile și bolile pielii, cum ar fi melanomul, în mod non-invaziv. De asemenea, poate ajuta o persoană să-și examineze scalpul, părul și unghiile.

Mai multe studii demonstrează utilitatea acestui dispozitiv, spre exemplu un studiu din 2019 care îl găsește util în diagnosticarea atât a cancerelor de piele, cât și a altor leziuni benigne ale pielii.

Cum funcționează un dermatoscop?

Un dermatoscop este o sursă de lumină și un magnificator al imaginii. Un studiu din 2015 a demonstrat că un dermatoscop tradițional poate îmbunătăți și mări imaginea de 10 ori, pe când un dermatoscop video poate îmbunătăți imaginea și de 70 de ori. Mai mult, dermatoscoapele pot fotografia imagini pentru a urmări evoluția unei leziuni cutanate.

După examinare pielii cu dermatoscopul, doctorul poate decide excizia sau monitorizarea unei leziuni cutanate. Aceste dispozitive sunt obligatorii în cabinetele dermatologice și devin tot mai solicitate de pacienți, pentru a-și putea monitoriza singuri pielea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *