Există multiple opțiuni terapeutice pentru cicatricile post-acneice, iar cea mai bună opțiune pentru pacient este aleasă după un consult medical, în funcție de preferințele, de tipul de cicatrici și de pielea acestuia.

De ce apar cicatricile post-acneice?

Deși acneea își face prezența la suprafața pielii, motivul pentru care lasă în urmă cicatrici are de a face cu ce se întâmplă sub piele. Cicatricile acneice apar în urma unui răspuns inflamator anormal sub piele, care duce la o vindecare deficitară a rănilor.

Ciupirea sau stoarcerea agresivă a unui coș sau a unui punct alb nu face decât să înrăutățească inflamația subiacentă.

Genetica este și aceasta un factor de risc pentru cicatricile acneice. Dacă o rudă de sânge prezintă această afecțiune, s-ar putea să o dezvolți și tu.

Mai mult, întârzierea tratamentului pentru acnee poate duce la o inflamație prelungită a pielii, ceea ce poate crește șansele de a dezvolta cicatrici acneice.

Ce fel de leziuni post-acneice putem dezvolta?

În urma procesului de vindecare a acneei, țesutul lăsat în urmă se cicatrizează în două moduri, prin hiperpigmentare (semne post-acenice), care poate fi tratată la domiciliu, sau prin apariția unor cicatrici mai greu de tratat (cicatrici post-acneice), asociate cu niște denivelări ale pielii, pe care le vom aprofunda mai departe.

Ce tipuri de cicatrici post-acneice există?

Pentru a trata eficient cicatricile post-acneice, este important să identificăm tipul, forma, mărimea și caracteristicile acestora.

Cicatricile atrofice sunt cel mai greu de tratat și se diferențiază de celelalte prin aspectul de depresiune pe care o provoacă la nivelul pielii.

Acestea se formează din cauza producerii insuficiente de colagen în timpul procesului de vindecare a pielii și sunt clasificate la rândul lor în 3 tipuri:

Cicatricile de tip „Icepick” sunt caracterizate printr-un diametru mic, cu margini neregulate și sunt localizate la nivelul bărbiei, pomeților și frunții.

Cicatricile de tip „Boxcar” sunt caracterizate printr-o formă ovală, cu diametru mare și margini regulate. Aceste cicatrici sunt localizate mai ales pe obraji și frunte.

Cicatricile de tip „ Rolling” au margini neclare și dau pielii un aspect ondulat.

Cicatricile hipertrofice apar atunci când fibroblastele produc mai mult colagen la locul de vindecare, care produc „ridicături” ale pielii.

Cicatricile cheloide sunt niște cicatrici care apar atunci când țesutul cicatricial se extinde dincolo de zona de leziune originală. Această cicatrice este caracterizată prin creșterea excesivă a țesutului cicatricial și poate fi dureroasă, de culoare roz sau roșie și de formă variată.

Care sunt cele mai eficiente tratamente pentru cicatricile post-acneice?

Peelingul chimic

Autorii unei recenzii din 2017 privind tratamentele pentru cicatricile acneice notează un studiu care a constatat că 6 din 10 participanți care au folosit un peeling cu acid tricloroacetic (TCA) au avut o îmbunătățire de cel puțin 70% a cicatricilor acneice.

Există diferite tipuri de peeling și este posibil ca o persoană să trebuiască să încerce mai multe pentru a determina care funcționează pentru ea.

Microneedlingul

Microneedlingul este o procedură non-invazivă în care se utilizează un dispozitiv cu micro-ace pentru a face niște perforații în piele în jurul cicatricei, cu scopul de a stimula producția de colagen. Această producție suplimentară de colagen poate ajuta la netezirea și îmbunătățirea aspectului cicatricilor atrofice.

Fillerele dermice

Pentru tratamentul cicatricilor atrofice, dermatologii pot recomanda fillere pe bază de colagen, acid hialuronic, poliacrilamidă și acid polilactic. Fiecare dintre aceste opțiuni poate fi folosită pentru a umple golurile și a ridica zonele afectate de cicatrici.

O persoană poate fi nevoită să repete tratamentul după câteva luni, în funcție de filler. Fillerele cu acid hialuronic rezistă  în jur de 3 luni, dar poliacrilamida poate să nu necesite niciodată înlocuire.

Tratamentul laser

Tratamentul cicatricilor acneice cu laser poate fi o opțiune excelentă pentru a reduce aspectul inestetic al acestora.

În funcție de severitatea cicatricilor, pot fi utilizate diferite tipuri de laser, cum ar fi laserul Er:YAG, laserul CO2 sau laserul cu diode. Aceste tipuri de laser au adâncimi diferite de penetrare și pot fi folosite pentru a trata cicatrici superficiale sau profunde.

Tratamentul cu laser poate fi dureros și poate necesita anestezie locală sau sedare. De asemenea, este posibil să apară roșeață, umflături și descuamare după procedură, iar timpul de recuperare poate varia în funcție de adâncimea și numărul cicatricilor tratate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *