Colagenul este cea mai importantă și abundentă proteină din organism. Se regăsește în toate organele corpului, în oase, în țesutul conjunctiv și în 75% din piele. Este o proteină structurală, adică susține țesuturile și le oferă elasticitate, dar degradarea acestuia începe lent la vârsta de 25 de ani și durează toată viața. Efectele degradării colagenului în corp pot fi resimțite după o anumită perioadă de timp de la debut. Apar durerile articulare, masa musculară slăbește, pielea își pierde elasticitatea și apar ridurile.

Cu toate acestea, nu trebuie să vă faceți griji. Există o mulțime de metode de a suplimenta pierderea de colagen, pentru a arăta și a vă simți bine pentru cât mai mult timp.

Haideți să începem prin a vă detalia mai multe despre această proteină, pentru a înțelege cât de importantă este pentru organism. În corpul uman există 28 de tipuri diferite de colagen, iar cele mai studiate sunt:

Colagenul de tip I, care este și cel mai abundent colagen din corpul uman (90%). Formează țesutul cicatricial, produsul final după vindecarea rănilor, și este integrat în țesuturile care trebuie să reziste unor forțe mecanice, precum în tendoane, ligamente, partea organică a osului, derm, dentină și capsulele organelor.

Colagenul de tip II este prezent în general pe lângă colagenul de tip I. Este predominant în cartilaj și în discurile intervertebrale ale coloanei vertebrale. Îl mai regăsim în vasele de sânge, țesutului cardiac și în umoarea vitroase a ochilor.

Acum, să trecem la partea în care vorbim despre metode naturale de a stimula producția de colagen în organism.

Cea mai la îndemână metodă este de a ne adapta stilul de viață și alimentația, așa încât să ajutăm corpul să producă colagen nou, în timp ce îl protejăm pe cel deja existent.

Somnul

Somnul ar trebui prioritizat întotdeauna. Atunci când ne deprivăm de somn, stresul oxidativ crește și capacitatea noastră naturală de a ne apăra împotriva acestuia scade. Mai mult, crește secreția de cortizol, hormonul stresului, care este capabil să desfacă moleculele de colagen.

Pe de altă parte, cu cât dormim mai mult, cu atât secretăm mai multă melatonină, cu rol antiinflamator și antioxidant, care poate contracara aceste acțiuni dăunătoare. Mai mult, a fost demonstat că somnul de cel puțin 7 ore crește sinteza hormonului de creștere, un alt hormon important pentru lupta anti-îmbătrânire.

Antrenamentele cardio și cu greutăți

Este dovedit că antrenamentul de mare intensitate stimulează producția de colagen și că ridicarea greutăților stimulează colagenul din mușchi și din oase. Așadar, îmbinarea celor două tipuri de antrenament este un pas esențial pentru a îmbunătăți nivelurile de colagen din piele, oase și mușchi.

Elimină pe cât posibil produsele de patiserie și zahărul

Produsele de patiserie, zahărul și făinurile rafinate consumate zilnic au efect negativ asupra colagenului. Acestea cresc glicemia și trigliceridele, iar apoi apare glicația, procesul prin care excesul de zahăr din organism se leagă de unele proteine, precum elastina și colagenul și le rigidizează.

Dieta

Colagenul este format din aminoacizi ingerați din surse alimentare, iar aceasta este lista acelor alimente care pot face cel mai mult pentru pielea și oasele tale:

  • Peștele

Peștele ne poate oferi cantități mari de colagen biodisponibil. Mai mult, tinde să fie bogat în zinc, un mineral care are multe funcții în metabolismul celular și stimulează sinteza colagenului. Este, de asemenea, o sursă excelentă de acizi grași omega-3, foarte benefici pentru organism.

  • Ouăle

Ouăle de pui sunt o sursă impresionantă de colagen, care se găsește în gălbenușul oului și în membrana dintre coajă și albuș. Ouăle conțin și alți nutrienți care acționează asupra formării colagenului, precum vitaminele B, E, sulful și acidul hialuronic, esențiali pentru repararea sau înlocuirea colagenului.

  • Alimentele bogate în vitamina C

Vitamina C este foarte importantă deoarece transformă lizina și prolina în aminoacizii care formează colagenul. Este și un antioxidant puternic și ne protejează pielea de factorii nocivi externi precum poluarea sau razele UV care pot descompune colagenul.

Surse importante de vitamina C sunt:

  • Brocolli
  • Fructele citrice
  • Papaya
  • Căpșunile
  • Piersicile
  • Coacăzele
  • Pătrunjelul

Postul negru

Pentru a crește producția de colagen în organism, este recomandat să practicați postul numai cu apă timp de 18 ore, fără să mâncați nimic între timp. Corpul va intra într-o stare numită autofagie, unde va descompune toate proteinele de colagen. Când postul se încheie, trebuie să pregătiți o masă completă și sănătoasă, pentru ca organismul să reconstruiască colagenul în mod intens.

Gelul de aloe vera

Gelul de aloe vera este folosit pentru a vindeca tăieturile și pentru a calma rănile, iar eficiența acestei practici provine din capacitatea gelului de a stimula producția de colagen.

Pentru a folosi gelul de aloe vera în scop estetic, este suficient să îl aplicați pe piele și să îl lăsați să se usuce. Puteți face acest lucru o dată sau de două ori pe zi, în funcție de preferințe. În scurt timp veți vedea beneficiile unei producții îmbunătățite de colagen, printr-un aspect mai radiant al pielii.

Crioterapia

Crioterapia este o nouă practică prin care corpul este expus la temperaturi foarte joase, cu efecte uimitoare în diferite arii medicale, inclusiv în estetica medicală, prin efectul de stimulare a colagenului. Crioterapia (criosauna) constă în introducerea întregului corp, mai puțin a feței, într-un recipient plin cu azot lichid, la temperaturi între -130 C și 180 C, timp de 1-3 minute, care vă va îmbunătăți starea fizică și mentală în același timp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *