Transpirația excesivă sau hiperhidroza este producție excesivă de transpirație a grandelor sudoripare, care afectează în mod egal ambele sexe și poate apărea la orice vârstă. Boala se manifestă acolo unde glandele sudoripare sunt localizate, adică pe întreg corpul, sau localizat, în zone cu un număr foarte mare de glande sudoripare, cum ar fi pe față, palme, axile, sau tălpi.

Această afecțiune rămâne pe scară largă netratată, deoarece oamenii nu sunt conștienți despre existența multiplelor opțiuni de tratament.

Conform unor studii anterioare din Germania, Brazilia și Japonia, 30-37,9% dintre pacienții cu hiperhidroză sunt conștienți și deranjați de transpirația lor, care le afectează activitățile zilnice, sănătatea mentală, viața de birou și viața de cuplu.

Ce este transpirația excesivă?

Transpirația este un fenoment esențial al organismului, care ne ajută să ne reglăm temperatura corpului. Dar, dacă ți se pare că transpiri excesiv, fără motive aparente, s-ar putea să suferi de hiperhidroză.

Hiperhidroza este o boală care se caracterizează prin acțiunea excesivă a nervului simpatic autonom care reglează secreția sudoripară. Când acest nerv funcționează în excesiv, simptomele ce pot apărea sunt tahicardia, leșinul sau transpirația excesivă.

Cuvântul hiperhidroză provine din limba greacă: „hiper” înseamnă în exces, iar „hidros” înseamnă „apă”. Există două tipuri de hiperhidroză, în funcție de zona corporală unde apar: hiperhidroza generală, care se manifestă prin transpirație excesivă pe întreg corpul unui individ, și hiperhidroza localizată care afectează doar unele zone individuale ale corpului, cel mai des fiind afectate zona axilară, plantară sau palmară.

Hiperhidroza mai poate fi categorizată în funcție de cauzele pentru care apare. Se diferențiază hiperhidroza primară, care apare în situații de stres, când ne expunem temperaturilor ridicate sau la modificarea umidității, iar cauza pentru care apare nu a fost determinată încă. Hiperhidroza secundară apare ca urmare a unor afecțiuni subiacente, precum: menopauza, hipertiroidism, reacții adverse la medicamente, diabet zaharat, tumori maligne, sau greutate excesivă.

Cum tratăm transpirația excesivă?

Antiperspirante

Tratamentele depind de amploarea problemei. Atunci când traspirația este moderată, medicul va recomanda un antiperspirant pe bază de clorură de aluminiu, mai eficient decât clorhidratul de aluminiu sau zirconiu, utilizat în mod obișnuit. Aceste antiperspirante pe bază de săruri pot irita pielea, de aceea trebuie utilizate după îndrumările exacte ale producătorului.

Se creează deseori confuzie între deodorante și antiperspirante. Acestea acționează diferit pentru a reduce mirosul transpirației și au ingrediente diferite, iar doar cel din urmă este recomandat pentru hiperhidroză.

Deodorantul este un compus pe bază de alcool care conține parfum, acționând asupra mirosului neplăcut prin mascarea acestuia cu un parfum.

Antiperspirantele au în compoziție substanțe astringente precum sărurile de aluminiu care acționează prin blocarea canalului excretor al glandelor sudoripare, ceea ce oprește transpirația din a mai ieși la suprafața pielii.

Tratamentul cu ionosferoză

Acest tratament constă în introducerea mâinilor, picioarelor și axilelor, la care sunt atașați bureți umezi prevăzuți cu electrozi, într-un recipient cu apă prin care trece un curent electric de intensitate scăzută. În general, sunt necesare aproximativ zece ședințe pentru a obține un rezultat satisfacator și sunt recomandate ședințe de întreținere. Este contraindicat la purtătorii de stimulatoare cardiace și trebuie evitat de persoanele cu proteze metalice și de femeile însărcinate.

miraDry

miraDry este o soluție neinvazivă pentru eliminarea transpirației excesivă din zona axilelor. După prima procedură, 90% dintre pacienți experimentează o reducere a transpirației de până la 82%, cu rezultate imediat vizibile.

Atunci când miraDry este așezat la subraț, acesta distribuie energia electromagnetică la nivelul glandelor sudoripare pentru a le elimina. Rezultatul este permanent, pentru că glandele sudoripare odată distruse, nu mai cresc înapoi.

În timp ce glandele sudoripare sunt distruse prin termoliză (un proces de încălzire), suprafața pielii rămâne rece și nevătămată. Tratamentul durează o oră și este aplicat un anestezic local înainte. În cazuri mai grave, va fi necesar un al doilea tratament.

miraDry este o opțiune atractivă de tratare a hiperhidrozei pentru mulți pacienți, deoarece elimină definitiv glandele sudoripare, mai degrabă decât să le suprime activitatea. Pentru medici, miraDry este adesea cea mai rentabilă opțiune și nu necesită întreținere precum alte alternative non-invazive.

Toxina botulinică

Injectarea subcutanată cu toxină botulină este utilizată pentru a trata hiperhidroza severă a axilelor, mâinilor, picioarelor și feței. Toxina botulinică blochează transmisiile nervoase către glandele sudoripare. Efectul injectărilor persistă aproximativ 6 luni. Este necesară anestezia locală. 

Utilizarea BoNt este autorizată de Health Canada și în Franța pentru hiperhidroza axilară severă, dar vine cu un avertisment. Health Canada a emis un comunicat în ianuarie 2009, în care scria că toxina botulină se poate dispersa în organism și poate provoca efecte adverse semnificative: slăbiciune musculară, probleme la înghițire, pneumonie, tulburări de vorbire și dificultăți de respirație.

Intervenția chirurgicală

Simpatectomia toracică endoscopică este indicată în cazurile de hiperhidroză palmară și axilară. Este luată în considerare numai după ce toate celelalte soluții terapeutice au eșuat. Această intervenție constă în ablația nervului simpatic (transmițător al semnalului nervos către glandele sudoripare). Excizia glandelor sudoripare de la axile este rar practicată deoarece este mult mai grea și implică mai multe riscuri (cicatrici hipertrofice, apariția unor „flanșe” inestetice în formă de Z ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *