Iarna a venit și este esențial să ne schimbăm produsele de frumusețe, exact așa cum am schimbat hainele subțiri de vara trecută pe cele groase de care avem nevoie iarna. Probabil deja poți observa tendința pielii tale de a se usca mai rapid, lucru care vestește venirea iernii și care se întâmplă din cauza unor factori de mediu, dar și din cauza propriilor obiceiuri pe care le vom discuta imediat, așa încât să le poți îndrepta, pentru a avea o piele sănătoasă în anotimpul rece.

Filagrina este o proteină responsabilă de hidratarea și menținerea barierei protectoare a pielii împotriva factorilor externi nocivi. Producția ei scade în timpul iernii, iar alături de alți factori precum expunerea corpului la temperaturile scăzute de afară, pielea noastră devine mai predispusă la uscare și înrăutățește condițiile preexistente ale pielii.

Ce condiții ale pielii se pot înrăutăți iarna?

  1. Eczema

Dacă simți prurit (mâncărime a pielii în zone uscate) este posibil să ai eczemă. Eczema este o afecțiune a pielii care provoacă înroșirea și inflamarea localizată a pielii. Este determinată de factori declanșatori de mediu, de stres și de temperaturile reci.

  • Psoriazis

Psoriazisul este o boală care provoacă pete roșii pe piele, solzoase, cu mâncărimi, care se activează timp de câteva săptămâni sau luni înainte de a se diminua sau de a intra în remisie. Cele mai frecvente zone unde apare sunt: genunchii, coatele, trunchiul și scalpul. Deși nu există un remediu pentru psoriazis, dermatologul poate elabora un plan de tratament care să amelioreze afecțiunea. Vremea rece și lumina naturală scăzută pot agrava psoriazisului în timpul iernii.

  • Rosaceea

Rozaceea este o afecțiune comună a pielii care provoacă înroșirea feței și a ochilor. Rozaceea se poate dezvolta timp de câteva săptămâni sau luni înainte de a intra în remisie. Dacă este lăsată netratată, rozaceea poate duce la deteriorarea permanentă a pielii și a ochilor. Vremea rece este un declanșator comun pentru multe persoane.

De ce pielea se usucă iarna?

Iarna,  o mulțime de factori de mediu afectează starea pielii tale. Înafară că umiditatea de afară scade, începem să ne ferim de temperaturile scăzute și să petrecem mai mult timp în casă,  lucru care nu este benefic pentru pielea noastră, deoarece în interior ne expunem încălzirii centralizate sau aerului condiționat, care pot, de asemenea, scădea umiditatea în încăpere și usca pielea.

Mai mult, iarna este un anotimp în care suntem expuși la mai puțină lumină naturală, o sursă de vitamina D și un puternic antiinflamator. Așadar, mulți oameni afectați de eczemă iarna sunt supuși fototerapiei în cabinetele dermatologice pentru a suplini lipsa soarelui și a le face simptomele să dispară.

Sfaturi de integrat în rutina de frumusețe iarna

  1. Spală-te cu apă căldută și limitează timpul la duș

Nimic nu pare mai perfect decât o baie caldă după o zi lungă de iarnă la muncă! Dar, din păcate, este o idee teribilă pentru pielea ta! Cu cât petrecem mai mult timp în cadă și cu cât apa este mai caldă, cu atât uleiurile din pielea noastră se vor usca mai rapid. În schimb, dermatologii recomandă să facem un duș cu apă călduță, de 5-10 minute, în fiecare zi.

  • Schimbă-ți crema hidratantă

Cremele hidratante groase care conțin ceramide, acid aialuronic sau petrolatum vor ajuta la reținerea umidității în piele. Alegeți creme mai groase în locul loțiunilor mai ușoare – cu cât crema hidratantă este mai groasă, cu atât mai bine. Câteva dintre preferatele mele sunt crema hidratantă Vit. E Anty- Oxidant Skin Tech sau Ejal40.

  • Evită supra-exfolierea

Mulți oameni vor crede că au nevoie de o exfoierea când pielea lor devine puțin uscată, dar exfolierea poate deshidrata în totalitate tenul, ceea ce poate face pielea și mai uscată și poate declanșa eczema. Evită exfolierea tenului dacă ai un istoric de eczemă.

Evită scruburile dure și optează pentru soluții hidratante cu acid lactic, cum ar fi Peel 2 Glow Hydra Bionic Sleep Repair, care acționează ca un exfoliant și un umectant, prin îndepărtarea pielii moarte și atragerea umidității în piele.

  • Schimbă-ți cleanserul

Utilizează produse de curățare blânde, hidratante și fără parfum pentru curățarea zilnică și pentru îndepărtarea machiajului. Cleanserul Skin Tech este o opțiune excelentă pentru a menține pielea hidratată, dar curată.

  • Ai grijă la produsele de îngrijire care provoacă iritații!

Există mai multe ingrediente potențial iritante, cum ar fi retinoizii, acizii de exfoliere și vitamina C. Poate fi necesar să reduci utilizarea acestor topice pe timpul iernii, pentru a nu provoca iritații.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *