Mulți oameni cred că „soarele este bun pentru acnee” și așteaptă nerăbdători temperaturile ridicate din sezonul cald să poată merge la plajă. Ei sunt tentați să se expună soarelui în încercarea de a scăpa de coșurile de pe față sau de pe alte zone ale corpului, precum spatele sau pieptul. Întradevăr, puțin soare este esențial pentru sănătatea noastră fizică și mentală, dar v-ați întrebat vreodată cum trebuie gestionat timpul petrecut la plajă, astfel încât să nu devină periculos?

Asociația Spaniolă de Dermatologie și Venereologie (AEDV) scria într-un document că expunerea la soare „poate fi benefică pentru îmbunătățirea simptomelor acneei dacă pielea este expusă treptat și progresiv la soare, folosind întotdeauna factorii de protecție corespunzători”.

În acest articol analizăm modul în care expunerea excesivă și/sau neprotejată la soare poate înrăutăți acneea, mai degrabă decât să o amelioreze. Mai mult, explicăm cum și în ce măsură este permisă expunerea la soare pentru a vă ameliora acneea, în timp ce folosiți protecția solară potrivită.

Efectele pozitive ale soarelui asupra pielii și sănătății generale

  • Soarele poate ameliora leziunile acneice datorită puterii sale antiinflamatoare și antibacteriană. Dar cum? Ei bine, radiațiile UV determină producerea de melanină care poate îmbunătăți aspectului pielii și acoperi imperfecțiunile (prin bronzare). Pielea se usucă inițial, ceea ce poate promova vindecarea inflamației provocate de psoriazis, anumite dermatite, sau leziunea acneică. Uscarea pielii determină și glandele sebacee să  producă mai puțin ulei, ceea ce poate preveni apariția acneei. Lumina soarelui va opri și proliferarea bacteriilor și veți avea astfel un ten mai curat. Atenție însă, expunerea la soarea nu trebuie să depășească 10 minute.
  • Expunerea la lumina soarelui crește eliberarea hormonului numit serotonină, supranumit și „hormonul fericirii”. Serotonina este asociată cu stimularea stării de spirit, calmul și concentrarea. Lipsa expunerii la soare duce la niveluri scăzute de serotonină, asociate cu un risc mai mare de depresie majoră cu model sezonier (tulburare afectivă sezonieră sau SAD). Aceasta este o formă de depresie declanșată de schimbarea anotimpurilor.
  • Când pielea este expusă la lumina soarelui, produce vitamina D. Razele ultraviolete B (UVB) ale soarelui interacționează cu o proteină numită 7-DHC din piele, transformând-o în vitamina D3, forma activă a vitaminei D.

Vitamina D ne ajută să ne menținem oasele puternice prin reglarea nivelului de calciu. Persoanele cu deficit de vitamina D pot avea simptome precum dureri musculare, slăbiciune musculară și dureri osoase.

Efectele negative ale soarelui asupra pielii

  • Uscăciunea inițială pe care soarele o generează asupra pielii are un efect pozitiv, dar, în cele din urmă, activează producția glandelor sebacee, care „înțeleg” că trebuie să compenseze această lipsă de secreție de sebum. Iar creșterea producției de sebum este tocmai una dintre principalele cauze ale acneei.
  • Pielea uscată de la soare tinde să devină keratinizată, adică celulele de la suprafața pielii se întăresc. Din această cauză, procesul natural de reînnoire celulară este oprit, celulele moarte nu mai sunt eliminate, sebumul rămâne în pori, iar acestea provoacă apariția comedoanelor.
  • Razele soarelui provoacă hiperpigmentarea pielii și se poate întâmpla ca leziunile și cicatricile acneice să devină mai vizibile toamna, când bronzul dispare și se transformă în pete pigmentare, Atunci când ne expunem la soare, trebuie să ținem cont de faptul că multe tratamente pentru acnee, in special cele care includ antibiotice, cresc fotosensibilitatea pielii. Adică fac epiderma și mai vulnerabilă la posibilele efecte nocive ale razelor UV. Acesta este motivul pentru care mulți oameni au senzația că acneea se agravează iarna. În realitate, este un fel de „efect de rebound”, deoarece, după un sezon la plajă, acneea revine la cursul natural . Și, din motivele descrise, o poate agrava.
  • Radiațiile solare produc daune oxidative care se acumulează de-a lungul anilor, distrug colagenul și favorizează îmbătrânirea pielii. Asta înseamnă că fotoprotecția are două roluri esențiale: încetinește formarea de radicali liberi și previne fotosensibilizarea pielii.

Tratamentul acneei pe timpul verii

Pentru persoanele care urmează un tratament pentru acnee, experții recomandă să-și consulte dermatologul cu privire la posibilitatea de a -și schimba medicația în timpul verii. Există creme care includ în formulele lor atât fotoprotecția necesară, cât și substanțe pentru tratarea leziunilor acneice și a petelor reziduale ale acestora.

 În cazul în care utilizarea acestor produse nu este posibilă, este indicat să folosiți creme cu factor de protecție de 50 , testate dermatologic, care sunt, de asemenea, fără grăsimi și non-comedogenice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *