Rutina de frumusețe este un ritual de care pielea are nevoie pentru a se menține sănătoasă, dar care poate crea confuzie în rândul consumatoarelor de beauty, din cauza sutelor de produse lansate în ultimii ani sau a influencerilor care își promovează propriul regim de înfrumusețare pe social media.

Adevărul este că îngrijirea tenului este un proces unic pentru fiecare dintre noi și nu îl putem copia de la altcineva, sperând să avem aceleași rezultate. Deoarece pielea noastră este diferită de a celorlalți, răspunde mai bine sau mai rău la unele ingrediente, în funcție de afecțiunile pielii cu care ne confruntăm.

Dacă ești nou-venită într-ale frumuseții și ai unele întrebări pe care îți este jenă să le pui prietenelor tale, sper că îți vei afla răspunsurile în continuare! Îți voi prezenta unele sfaturi de care să ții cont în privința achiziției cosmeticelor, precum și ordinea de aplicare a produselor de îngrijire a pielii, situație de care m-am lovit și eu acum ceva vreme, din dorința de a-mi consolida rutina de frumusețe.

Prima recomandare și cea mai importantă, AI GRIJĂ CE FEL DE PRODUSE DE SKIN CARE ALEGI! Deși FDA reglementează comercializarea și distribuția produselor farmaceutice și alimentare, majoritatea „produselor de îngrijire personală” și ingredientele conținute de acestea nu sunt supuse aprobării FDA  (doar aditivii de culoare conținuți sunt).

În general, medicamentele trebuie să primească aprobarea FDA pentru comercializare și doar unele dintre produsele pentru îngrijire personală pot avea două utilizări și pot fi definite drept cosmetice și medicamente în același timp (ex. cremele hidratante cu SPF, șampoanele anti-mătreață). De exemplu, o cremă cu SPF este cosmetic deoarece hidratează tenul și medicament deoarece este un tratament împotriva petelor solare.

Așadar, doar comercializanții de produse cosmetice sunt responsabili pentru siguranța produselor și ingredientelor acestora. Îngrijorător este faptul că producătorii de cosmetice primesc reclamații de la clienți pe care nu le raportează la FDA. De exemplu, în 2014, compania WEN by Chaz Dean a primit 21.000 de reclamații de la clienți privind un balsam de păr care provoca căderea părului, iar la FDA au ajuns doar 127 dintre acestea. De la acest scandal, FDA a cerut consumatorilor să raporteze plângerile direct la ei, și nu la producător.

Pentru a evita aceste situații, folosiți produse testate dermatologic. Aceste teste asigură că formula este sigură pentru piele, a fost bine tolerată de eșantionul pe care a fost testată și nicio reacție alergică importantă nu a fost raportată.

Produsele care conțin ingrediente care se eliberează pe bază de prescripție medicală, au fost, de asemenea, testate temeinic pentru siguranță și eficacitate, fie de către FDA, fie de către o altă instituție medicală  terță de încredere. Aceste produse sunt supuse unor procese stricte de control al calității pentru a se asigura că includ toate ingredientele de pe etichetă, în cantitatea corectă.

Nu trebuie neapărat să consulți un dermatolog înainte de a începe o rutină de îngrijire a pielii. Doar dacă ai o afecțiune a pielii (eczemă, psoriazis) sau dacă încerci să rezolvi probleme majore (cum ar fi acneea sau hiperpigmentarea încăpățânată sau severă), este important să consulți un dermatolog care te va ghida în continuare.

Încă un sfat înainte de a prezenta pașii de aplicare a produselor de îngrijire a tenului: încearcă să consideri rutina de skin care drept un obicei sănătos pentru sănătatea ta mintală! Orice activitate care ne poate ajuta corpul și mintea, precum meditația, skin care-ul sau exercițiile fizice, pe care o practicăm în mod regulat, pot stabili o disciplină de care să ne agățăm în zilele în care simțim că totul este scăpat de sub control.

Ordinea de aplicare corectă a produselor de înfrumusețare

Trebuie să începi prin aplicarea produselor cu o textură ușoară, lichidă, și să continui cu produse cu o textură uleioasă și groasă, indiferent de numărul de produse. Respectarea acestei ordini de aplicare permite apei să pătrundă în straturile profunde ale pielii și mai ales să fie reținută acolo pentru o hidratare optimă.

  • Curățarea

Primul pas al rutinei noastre este și cel mai important, atât ziua cât și noaptea. Îți recomand să faci o dublă curățare (dacă ai avut machiaj în timpul zilei), mai întâi cu o loțiune micelară sau lapte demachiant și mai apoi cu un gel de curățare. In acest fel, pielea va fi complet curățată și vor fi eliminate toate impuritățile, excesul de sebum și particulele de praf. Aplică pe față, gât și decolteu.

  • Exfolierea

Se face cam o dată pe săptămână și doar la nevoie, imediat după curățare.  În funcție de tipul de piele și de obiectivul dorit, un peeling poate fi ales și adaptat rutinei de îngrijire. Efectul acestuia este de îndepărtare a celulelor moarte și de promovare a circulației sângelui. Masează ușor până este absorbit în piele și apoi clătește cu apă caldă.

  • Tonifierea

Folosește tonerul după fiecare curățare a pielii. Rolul tonerului este de a regla PH-ul natural al pielii și de a pregăti pielea pentru absorbția produselor ulterioare. Acesta se aplică cu o dischetă demachiantă pe toată fața, gât și decolteu și nu necesită clătire.

  • Hidratarea
  • Serul

Un ser este o terapie intensiv hidratantă. Datorită texturii ușoare, ajunge în straturile cele mai profunde ale tenului și permite o mai bună absorbție a cremei hidratante de după. Aplică-l după toner și masează până este complet absorbit de piele.

  • Crema de zi/noapte

Indiferent dacă tratamentul este de noapte sau de zi, antirid, hidratant etc., formula acestuia este mai densă decât produsele aplicate anterior. Și este un pas esențial.

  • Conturul ochilor

Întrucât zona din jurul ochilor este mai delicată decât restul feței, iar pielea acesteia este extrem de subțire, folosim un produs specific care acționează asupra primelor semne de îmbătrânire, adică „ridurilor de sub ochi” sau cearcănelor. Se aplică dimineața și seara.

  • Protecție solară

FOARTE IMPORTANTĂ! Trebuie aplicată în fiecare zi, în orice sezon, dimineața, imediat după aplicarea cremei hidratante sau în locul acesteia. Expunerea la razele UVA și UVB este principala cauză care provoacă îmbătrânirea pielii, deci SPF-ul este ultimul, dar nu cel din urmă produs din lista noastră. Ba din potrivă, trebuie aplicat în fiecare zi, fără excepție.

  • TRATAMENTUL PRESCRIS DE MEDICUL DERMATOLOG SE VA APLICA CONFORM RECOMANDĂRII MEDICULUI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *