Mersul la sală și dieta echilibrată au devenit o parte importantă din viețile multora dintre noi, pentru că vrem să ne menținem sănătoși și să arătăm bine până la o vârstă îndelungată. Dar un stil de viață sănătos înseamnă, mai nou, și întreținerea pielii noastre, cu tratamente precum fillerele dermice, botoxul sau tratamentul prp, la care ambele sexe apelează tot mai mult.
Statisticile arată că femeile încă domină industria de beauty, dar și bărbații devin tot mai interesați de felul cum arată. În Marea Britanie, un studiu din anul 2021 a demonstrat că 43% dintre respondenți, femei și bărbați, foloseau tratamente estetice ca parte din rutina lor de îngrijire. Pe cealaltă parte a globului, Societatea Americană a Chirurgilor Plasticieni a raportat o creștere cu 99% a numărului de bărbați care au recurs la tratamente estetice injectabile între 2001 și 2021. Tot în SUA, în 2019, Botoxul a fost raportat drept cel mai popular tratament estetic în rândul bărbaților, cu un număr de 473.354 de tratamente. Aceasta înseamnă o creștere de 5% față de 2018 și de peste 400% față de 2000.
Cele mai populare tratamente estetice printre bărbați
Bărbații caută tratamente rapide, care să arate natural și să nu necesite o perioadă de recuperare. Așadar, cele mai vânate tratamente de ei sunt cele injectabile, care, pe lângă beneficiile menționate mai sus, au devenit și foarte accesibile și nedureroase.
Pierderea părului este motivul inițial pentru care bărbații ajung în cabinetul medicului estetician și recurg, de obice, la terapia PRP pentru a se trata. Fillerele dermice cu acid hialuronic pentru conturarea bărbiei și a mandibulei sunt și acestea populare, pentru că sculptează zona mandibulară, oferind un aspect mai masculin. Botoxul este pe departe cel mai solicitat tratament de către bărbați în întreaga lume, iar cele mai recente tendințe arată că recurg tot mai des la criolipoliză pentru a trata acumulările de grăsime localizate și la epilarea laser pentru a scăpa de părul nedorit.
Acum, să aflăm de ce bărbații preferă botoxul în locul altor tratamente estetice.
Ce este botoxul?
Putem să-i spunem botox, brotox sau toxina botulinică și ne referim la o neurotoxină produsă de un tip de bacterie denumită Clostridium Botulinum. În ciuda faptului că este una dintre cele mai mortale toxine cunoscute de om, Botoxul este utilizat în cantități extrem de mici pentru a trata o gamă largă de afecțiuni medicale, altele decât netezirea ridurilor, precum: transpirația severă la subraț, distonia cervicală, blefarospasmul, strabismul, migrena cronică și vezica hiperactivă.
În medicina estetică, botoxul slăbește temporar contracția musculară în zona unde este injectat, ceea ce poate netezi ridurile. Mai exact poate trata ridurile profunde ale pielii care se formează prin contracția continuă a mușchilor faciali, prin blocarea semnalelor nervoase către acea zonă.
Cele mai frecvente zone unde bărbații și femeile deopotrivă își injectează Botox sunt:
- În jurul ochilor pentru a preveni sau trata ridurile laba gâștei,
- Între sprâncene pentru a preveni sau trata liniile glabellei,
- În frunte pentru a reduce cutele
- În jurul gurii pentru a reduce ridurile marionetă
Este diferită pielea unui bărbat de cea a unei femei?
Datorită hormonilor androgeni (testosteronul), pielea unui bărbat este mai groasă și mai uleioasă, cu un conținut mai mare de colagen. Cu toate acestea, pielea bărbaților tinde să fie mai uscată și cu un pH mai scăzut decât cea a femeilor. Aceste tendințe apar din cauza lipsei generale de îngrijire a tenului la bărbați. Ei deseori lucrează în domenii active, unde se expun rezelor soarelui și nu folosesc protecție solară, ceea ce îi face mai predispuși la apariția ridurilor decât pe femei.
La injectările cu Botox, se ține cont de anatomia feței unui bărbat, care este diferită de cea a unei femei. De exemplu, o față masculină este probabil să aibă: mai multe cute de gestionat pe frunte, mușchi faciali mai puternici și mai voluminoși și o piele mai groasă. Diferențele acestea se plătesc la propriu. Doze mai mari de Botox sunt necesare la bărbați pentru a ajunge la rezultatul dorit, deci intervenție este mai costisitoare pentru ei decât pentru femei.
Factori care contribuie la generalizarea acestui tratament estetic în rândul bărbaților
- Social media: În zilele noastre este foarte important să arătăm bine în pozele de pe Instagram. Ca să nu mai spun că perioada covid-19 ne-a făcut să petrecem mai mult timp online, în apeluri video și să fim mai conștienți de felul cum arătăm. Așadar, nevoia de a ne perfecționa înfățișarea a direcționat ambele sexe către cabinetul medicului estetician.
- Partenerul de viață: Pentru ca atracția să fie întreținută într-o relație, este foarte important să ne menținem atractivi, iar dacă partenera deja își face mici retușuri faciale, este cu atât mai probabil să își încurajeze bărbatul de lângă ea să o însoțească.
- Presiunea de la locul de muncă: Unele industrii, cum ar fi industria ospitalității, angajează în general persoane tinere, iar faptul că ai câteva riduri s-ar putea să te facă un candidat inadecvat. Nu doar horeca, ci și alte industrii promovează persoane mai tinere, de aceea mulți bărbați, pentru a-și păstra competitivitatea la locul de muncă, apelează la intervențiile estetice precum Botoxul.