Pitiriazis versicolor este o infecție fungică cunoscută și sub numele de tinea versicolor, caracterizată prin apariția unor mici pete de culoare pe piele. Persoanele cu tinea versicolor dezvoltă pete albe, galbene, roșii, roz sau maro. Această afecțiune apare din cauza creșterii excesive a unui anumit tip de ciupercă, numită Malassezia furfur, care se regăsește în mod natural pe piele.

Simptome pitiriazis versicolor

Tinea versicolor este o infecție fungică care determină apariția unor pete mici și rotunde pe piele, care pot avea o culoare mai deschisă sau mai închisă decât pielea din jur. De obicei, petele apar mai deschise la culoare.

Petele de tinea versicolor pot fi solzoase și uscate. Pe măsură ce boala progresează, aceste pete pot crește în dimensiune și se pot contopi, acoperind astfel zone mai extinse ale pielii.

Dacă aveți pete albe, acestea pot ieși mai mult în evidență atunci când vă bronzați, deoarece petelor albe le lipsește melanina, așadar nu se vor bronza ca restul pielii.

Simptomatologia se caracterizează prin pete care pot apărea oriunde pe corp, dar cel mai des sunt întâlnite pe gât, pe piept, pe spate și pe brațe. În unele cazuri, provoacă mâncărimi. Acestea se pot agrava pe timpul verii și pot dispărea pe timpul iernii. Cert este că au nevoie de tratament pentru a dispărea complet.

Factori de risc pitiriazis versicolor

Această drojdie cunoscută sub numele de Malassezia poate prospera în medii calde, umede și uleioase, ceea ce îi permite să se înmulțească necontrolat în grupuri mici. Așadar, factorii de risc sunt:

  • Căldura și umiditatea ridicată a aerului atmosferic.
  • Diverse creme și uleiuri aplicate la nivelul pielii.
  • Imunitatea scăzută.
  • Administrarea de anticontraceptive hormonale.
  • Administrare de corticosteroizi sistemici.
  • Sarcina.
  • Transpirația.
  • Pielea grasă.

Tratament pitiriazis versicolor

Tratamentul pentru tinea versicolor poate implica utilizarea de creme, loțiuni sau șampoane topice care se aplică direct pe piele. Aceste produse conțin agenți antifungici și ajută la controlul creșterii drojdiei. Sunt disponibile opțiuni fără prescripție medicală cu ingrediente precum clotrimazol, ketoconazol, miconazol, zinc-piritionă, sulfură de seleniu și terbinafină, dar sunt dispozibile și produse pe bază de prescripție medicală.

În cazurile mai severe sau recurente, pot fi prescrise pastile antifungice. Este important de reținut că pastilele antifungice pot avea potențiale efecte secundare și este necesară o monitorizare atentă din partea unui medic.

Cu un tratament adecvat, tinea versicolor poate fi tratată eficient și infecția fungică poate fi eliminată. Cu toate acestea, este important să știți că pielea decolorată poate ajunge la culoarea ei inițială abia în câteva luni. Tinea versicolor poate reveni, în special în lunile de vară. Unele persoane pot fi nevoite să ia medicamente de mai multe ori pe an pentru a gestiona decolorarea pielii.

Prevenție pitiriazis versicolor

Episoadele de tinea versicolor sunt destul de frecvente, deoarece drojdia responsabilă de infecție este o ciupercă prezentă pe piele în mod normal. Pentru a preveni reapariția acesteia, puteți încorpora următoarele măsuri în rutina dumneavoastră:

  • Reduceți la minim expunerea la soare, deoarece aceasta poate declanșa sau agrava episoadele, iar bronzul poate face ca erupția să fie mai vizibilă.
  • Evitați să folosiți produse de îngrijire a pielii grase, deoarece acestea pot agrava afecțiunea.
  • Folosiți un șampon antifungic.
  • Optați pentru haine lejere, care permit pielii să respire.
  • Alegeți să purtați bumbac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *