Pielea gâtului este la fel de expusă la soare precum pielea feței, dar deseori nu îi acordăm atenția corespunzătoare. În plus, are un țesut gras subiacent mai subțire. Așadar, gâtul îmbătrânește mai repede decât fața. Întinerirea acestei zone poate fi o provocare pentru medicii esteticieni, dar există destule metode de a-i reda prospețimea.
Cum apar ridurile de pe gât?
Ridurile de pe gât pot apărea mai devreme de 40 – 50 de ani, din cauza mai multor factori anatomici sau externi.
Față de îmbătrânirea feței, unde vorbim despre pierderea fermității pielii, despre flaciditatea musculară sau remodelarea osoasă, principala problemă a gâtului este pierderea fermității pielii. Acest lucru ne arată clar că pentru zona feței avem mai multe tratamente disponibile pentru a reîntineri pielea, care pot reface calitatea pielii dar și proporția feței.
Mai mult, pielea gâtului are o mobilitate mai mică decât pielea feței. Deși mușchii mimetici ai feței pot provoca ridurile, în același timp constituie niște stimuli mecanici care stimulează circulația și revitalizează pielea, reprezentând un fel de gimnastică pentru față. De aici și masajul facial binecunoscut în întreaga lume.
Îmbătrânirea gâtului poate surveni și ca urmare a unei posturi incorecte a corpului, de exemplu când parcurgem prin rețelele de socializare sau citim și ne înclinăm capul în jos. În acest fel, se formează riduri transversale.
Genele noastre pot fi unul dintre factorii care determină apariția ridurilor pe gât. În plus, expunerea la razele UV și purtarea hainelor inadecvate, în special a celor din materiale artificiale care pot irita pielea, contribuie la aceste riduri.
De asemenea, modul în care dormim poate juca un rol în apariția ridurilor la nivelul gâtului și decolteului. Dormitul pe o parte sau în poziția fetală poate avea un impact extrem de negativ asupra aspectului pielii de pe gât și decolteu.
Ce fel de riduri apar pe gât?
Vom prezenta câteva simptome comune legate de îmbătrânirea pielii gâtului, iar fiecare persoană poate experimenta în mod diferit aceste schimbări. Este important să se acorde atenție îngrijirii preventive, cum ar fi protecția solară și utilizarea produselor cosmetice adecvate.
Pot apărea roșeața și sensibilitatea în zona gîtului, din cauza expunerii la razele UV sau la materialele iritante. În același timp, gâtul devine mai flasc din cauza scăderii sintezei de colagen din piele. Pot apărea ridurile orizontale, sau colierele Venus în jurul gâtului care au aspect inestetic. Se poate dezvolta și pielea de curcan, pe lateralele gâtului, asemănătoare gâtului unui curcan, din cauza pierderii tonusului din acea zonă. Decolorarea zonei este și aceasta normală și este interesant faptul că se poate dezvolta și din cauza utilizării parfumului.
Tratamente pentru ridurile de pe gât
Microneedling cu radiofrecvență pentru ridurile de pe gât
În timpul tratamentului cu radiofrecvență, microacele care pătrund în piele stimulează țesuturile să producă căldură și determină un proces de regenerare. În timpul acestuia, este stimulată sinteza de colagen și elastină, prin care fibre noi sunt generate și mai bine organizate, care oferă pielii un aspect întinerit.
Mezoterapia gâtului
Mezoterapia este una dintre cele mai căutate metode de tratament pentru gât și decolteu în clinicile estetice. În timpul ședinței, este injectat profund în piele un cocktail de vitamine, minerale și substanțe nutritive. Acesta are capacitatea de a trata flaciditatea pielii, de a reduce ridurile și de a trata decolorarea pielii.
Plasma bogată în trombocite pentru zona gâtului
Plasma bogată în trombocite (PRP) este utilizată pentru a induce un răspuns de vindecare în pielea feței, gâtului și decolteului. Acest lucru promovează dezvoltarea colagenului și face pielea să arate mai strânsă, mai sănătoasă și mai tânără. Tratamentul poate îmbunătăți textura, elasticitatea și grosimea pielii.
Acidul hialuronic pentru ridurile de pe gât
În medicina estetică, acidul hialuronic este folosit ca o opțiune de tratament pentru a îmbunătăți aspectul pielii gâtului. Prin injectarea uniformă a acidului hialuronic în pielea gâtului, bărbiei și zonei supraclaviculare, se obține o hidratare instansivă a pielii. Aceasta contribuie la îmbunătățirea fermității și elasticității pielii, și la un aspect mai tânăr și mai revitalizat.