Peelingul chimic este un tratament ideal pentru regenerarea pielii, organ care are nevoie de o atenție deosebită fiind cel mai expus la factorii dăunători externi. Tratamentul constă în aplicarea unor substanțe chimice exfoliante pe față, gât sau decolteu, care prin acțiunea lor îndepărtează straturile superioare degradate ale pielii și celulele moarte și expun straturile de celule sănătoase aflate adiacent.

În funcție de tipul de substanțe folosite și de profunzimea peelingului chimic, efectul exfoliant al pielii poate îndepărta impuritățile, petele pigmentare, cicatricile post-acenice și ridurile. Rezultatele sunt de lungă durată, deoarece tratamentul stimulează producția naturală de colagen și elastină, și pot fi vizibile după prima ședință.

Tipuri de peeling chimic

Înainte de a lua decizia de a face un peeling, trebuie să cunoaștem tipul de peeling de care avem nevoie. Pacienții, în general, ajung la clinică fără a ști ce fel de peeling li se potrivește, de aceea sperăm ca următoarele informații să vă ajute.

  • Peelingul chimic superficial este un tip de peeling care pătrunde numai în cel mai superficial strat al pielii, epidermul. Tratamentul folosește alfa hidroxi acizi, care în general sunt acizi de origine vegetală (mandelic, citric, glicolic, etc.) potriviți pentru toate tipurile de ten, în special tenul sensibil și uscat. Acest peeling necesită mai multe ședințe pentru un rezultat optim (aprox. 5 ședințe la 2 săptămâni). Este cel mai utilizat tip de peeling deoarece nu implică efecte secundare sau timp de nefuncționare și tratează o mulțime de condiții ale pielii precum hiperpigmentarea, acneea sau ridurile fine.

Pacienții îl preferă înainte de evenimente mari din viața lor (nuntă, banchet), pentru efectul instant de strălucire pe care îl oferă și posibilitatea de a atrage atenția invitaților.

  • Peelingul chimic mediu este un tip de peeling care pătrunde în epiderm și în partea superioară a dermului, iar cele mai comune substanțe folosite pentru acest peeling sunt acidul tricloracetic și acidul glicolic. Rezultatul depinde de concentrația substanțelor (ex. 20-35% pentru acidul tricloracetic).  După tratament, zonele tratate pot deveni umflate, roșii și se pot devolta cruste timp de o săptămână după. Tratamentul poate duce la o îmbunătățire impresionantă a texturii pielii cu o reducere a melasmei rezistente la creme topice, pistruilor, keratozelor actinice și ridurilor mai adânci. Acest tratament stimulează neocolageneza și se poate repeta după o perioadă de recuperare (aproximativ 6-12 săptămâni). Doar un medic dermatolog sau un chirurg plastician poate efectua un peeling mediu, nu un cosmetician!
  • Peelingul chimic profund este un tip de peeling care penetrează întreg dermul mijlociu și folosește acid tricloracetic sau fenol, pentru a trata afecțiuni mai serioase, precum laxitatea pielii sau foto-îmbătrânirea. De asemenea, se efectuează pe zone limitate ale feței, precum pe pleoape sau în jurul gurii. Și este necesară o singură programare la medic pentru rezultate excelente! În timpul unui peeling chimic profund, este necesară anestezia, deoarece procedura poate fi dureroasă. De asemenea, pot fi prescrise analgezice după. Pentru două săptămâni este recomandat ca pacientul să se ferească de razele soarelui.

Medicul va stabili ce fel de peeling se potrivește pacientului. De obicei, medicii au diferite substanțe de peeling în cabinet și vor personaliza peelingul cu diferite substanțe, în diferite concentrații, în funcție de pacient. Aceste ingredinte pot fi:

Peeling cu acid salicilic: ideal pentru îngrijirea pielii cu impurități sau acnee, precum și pentru combaterea punctelor albe,

Peeling cu acid lactic: stimulează formarea fibrelor de colagen și elastină, accelerează reînnoirea celulară și redă luminozitatea tenului,

Peeling cu acid mandelic: acționează asupra petelor pielii cauzate de supraexpunerea la soare, și  ajută la unificarea nuanței pielii,

Peeling cu acid glicolic: excelent exfoliant și hidratant natural, care pătrunde adânc în piele. Este indicat pentru tratamentul acneei si pentru atenuarea liniilor fine ale feței.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *