Canalele media ne bombardează cu sute de metode de prevenție a îmbătrânirii. Vedem peste tot reclame la creme de noapte, exfolianți sau tratamente faciale care abordează problema din exterior. Dar procesul de îmbătrânire începe în interior, acolo unde ne vom îndrepta astăzi.

Legătura dintre minte, corp și piele a fost dovedită de mult timp și poartă numele de psihodermatologice. Cu alte cuvinte, stresul poate duce la afecțiuni dermatologice precum dermatita, acneea sau eczema.

Studiile arată că 70% dintre cazurile de dermatită atopică apar după evenimente de viață stresante. Stresul duce, de asemenea, la o deteriorare a funcției de barieră a pielii.

Yoga este un sistem de sănătate vechi de 5000 de ani, cu adepți în toată lumea. Abia recent, în ultimii 30 de ani, cercetările au arătat că un stil de viață activ și o dietă echilibrată, combinate cu yoga și tehnici de respirație, pot atenua semnificativ deteriorarea telomerilor, componentele ADN asociate cu procesul de îmbătrânire.

Practicile budiste au multiple avantaje asupra longevității noastre și a echilibrului emoțional. Respirația profundă poate elibera orice formă de abuz emoțional stocat în corp. Mai mult, încetinește ritmul cardiac și reduce stresul prin reducerea hormonului de stres (cortizolul) din sânge.

Un beneficiu mai puțin cunoscut al respirației este îmbunătățirea felului cum arătăm. Respirația provoacă vasodilatație, ceea ce determină un aport mai mare de nutrienți și oxigen către piele. În acest mod ne putem menține o piele strălucitoare și tânără pentru mai multe timp. Pranayama poate stimula sistemul limfatic să producă celule albe care să lupte împotriva infecțiilor din corp. Așadar, poate combate inflamația creată de acneea și elimina toxinele depozitate în piele, pentru un ten curat și sănătos.

Cum să încetinim îmbătrânirea prin respirația nazală

Respirația nazală joacă un rol important în generarea unui compus numit oxid de azot (NO) în interiorul corpului nostru. Acest compus este responsabil pentru furnizarea de oxigen în fluxul sanguin, necesar pentru o multitudine de funcții corporale. S-a demonstrat că îmbunătățește digestia, imunitatea, memoria și chiar unele tulburări de comportament. Printre numeroasele sale funcții se numără capacitatea acestuia de a diminua aspectul liniilor fine și al ridurilor.

Oxidul de azot este recunoscut pe scară largă ca una dintre cele mai importante molecule produse de către organism, fiind generat în mare măsură în nas și în cavitățile sinusale.

Legătura telomerilor cu oxidul de azot

Telomerii sunt capetele cromozomilor de ADN și s-a observat că scurtarea lor este strâns legată de îmbătrânire și apariția ridurilor.

Telomerii se scurtează în mod natural, odată cu diviziunea celulară. Cu toate acestea, stresul oxidativ pare să grăbească acest proces.

În paralel, un studiu a observat că mai puțin oxid nitric în sânge este un marker pentru stresul oxidativ. Așadar, cu cât avem mai mult oxid de azot în corpul nostru, cu atât îmbătrânirea cauzată de stresul oxidativ se petrece mai lent.

Cu alte cuvinte, felul cum respirăm are un impact uriaș asupra sănătății și felului cum îmbătrânim. Dacă respiri pe gură, acesta este momentul tău să începi să respiri pe nas.

Cum să încetinim îmbătrânirea prin asane yoga

Pozițiile de yoga pot îmbunătăți circulația sângelui în corp și furniza nutrienți și oxigen esențial celulelor și țesuturilor. Acest aspect poate sprijini sănătatea pielii și a altor organe. Mai mult, anumite poziții și mișcări de yoga pot susține sistemul limfatic în eliminarea toxinelor din corp, ceea ce poate sprijini sănătatea generală și aspectul pielii.

Simhasana (Lion pose)

 • Reduce tensiunea din zona feței și a pieptului,
 • Îmbunătățește circulația la nivelul feței,
 • Excelentă pentru îmbunătățirea funcționării glande tiroide leneșe,
 • Stimulează mușchii din jurul ochilor,
 • Elimină excesul de grăsime din zona gâtului,
 • Previne lăsarea mușchilor gâtului.

Adho mukha svanasana

 • Îmbunătățește circulația sanguină.
 • Îmbunătățește digestia,
 • Tonifiază membrele care tind să devină flasce în timpul îmbătrânirii,
 • Diminuează anxietatea.

Hastpadasana

 • Previne inflexibilitatea coloanei vertebrale care apare odată cu înaintarea în vârstă,
 • Energizează sistemul nervos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *