Insula Okinawa din Japonia, supranumită și „Tărâmul nemuritorilor” este locul de pe planetă unde locuitorii ajung ușor la 100 de ani, fără demență sau cancer, printr-un stil de viață activ, bazat pe conexiuni sociale puternice și cu o dietă folosită drept medicament.

Ikigai

Ikigai este un concept japonez care înseamnă a poseda un sens în viață. Ikigaiul se referă la o pasiune care dă combustibil vieții și are efecte uimitoare asupra sănătății.

Multe terapii occidentale noi, precum logoterapia, se bazează pe acest concept vechi. În principal, terapeuții încearcă să facă pacienții să se dedice pasiunii lor, și dacă aceștia nu au una, să o găsească.

Hayao Miyazaki este echivalentul lui Walt Disney în Orient. Acesta este un mare regizor, producător, scenarist, scriitor și desenator de manga japonez.

În 2013 s-a pensionat și un documentar special a fost realizat pentru a-i sărbători retragerea. Acesta a fost filmat în ultimele sale zile de muncă, unde este filmat cu precădere desenând, în timp ce alți colegi sunt în pauză sau desfășoară alte activități.

A doua zi după pensionare, regizorul s-a întors la studio și a început să deseneze, lăsându-i mască pe colegi. După un timp, el a declarat în presă că nu va mai face lungmetraje, dar „va continua să deseneze până în ziua în care va muri”.

Acesta este un bun exemplu de ikigai, pe care japonezii din Okinawa îl practică cu sfințenie.

Moai

Moai este o tradiție prin care fiecare sat din Okinawa este subîmpărțit în organizații de 17 locuințe, conduse de un președinte. Aceste grupuri participă la sarcini de voluntariat organizate de primărie, în principal pentru a ajuta membrii defavorizați din comunitate, dar pot participa și la petreceri, la competiții sportive, sau la alte activități. Scopul acestor asociații este de a face pe toată lumea să se simtă parte din comunitate și să stea de vorbă și să râdă când se întâlnesc.

Dieta

Pe insulă, restaurantele sunt aproape inexistente, așa că localnicii sunt obligați să-și crească singuri fructele și legumele. Este foarte comun în aceste sate să vezi oameni de peste 90 de ani mergând pe jos sau pe motocicletă spre terenurile unde își îngrijesc grădinile.

Dieta acestora este bazată în principal pe mâncare gătită cu legume organice produse în jurul localităților.

Aceștia consumă și alimente puternic antioxidante, cum ar fi ceaiul alb sau verde.

Dieta lor mai conține legume verzi și condimente, produse marine precum moluște, crustacee, pește și alge. Aportul de sare întâlnit în această insulă este mai mic decât media națională.

Carnea deține un procent foarte mic în dieta lor. Centenarii din Okinawa mănâncă carne de porc, dar este rezervată doar pentru ocazii ceremoniale rare și este consumată doar în cantități mici.

Există 15 alimente antioxidante speciale, care neutralizează radicalii liberi și încetinesc îmbătrânirea, pe care localnicii le consumă zilnic:

 • Tofu,
 • Miso,
 • Bonită,
 • Morcovi,
 • Goya (un zarzavat amar de culoare verde),
 • Konbu (un soi de alge),
 • Varză,
 • Nori (alge),
 • Ceapă,
 • Muguri de soia,
 • Hechima (un soi de castravete),
 • Boabe de soia (fierte sau crude),
 • Cartof dulce,
 • Ardei,
 • Ceai sanpincha.

Cetățenii din Okinawa respectă și regula de 80%, ceea ce înseamnă că nu mănâncă până simt că explodează, ci doar până se satură. Acest lucru îți permite să mai ai energie după ce mănânci și favorizează și pierderea în greutate.

Pentru a mânca mai puțin, la fiecare masă, japonezii mănâncă din mai multe boluri mai mici, care reduc semnificativ porția de mâncare, chiar dacă bolul este plin.

Stilul de viață activ

Agricultura pentru japonezi este o sursă de activitate fizică zilnică care antrenează corpul cu o gamă largă de mișcări și ajută la reducerea stresului. S-a observat că acești oameni nu practică sport de mare intensitate, dar sunt în permanentă mișcare, de dimineața până seara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *