Buna funcționare a organismului nostru depinde în mod uriaș de nivelul de hormoni din sânge. Unii dintre cei mai importanți hormoni sunt testosteronul, estrogenul sau cortizolul. Rolurile acestora se leagă de reglarea metabolismului, reglarea ciclurilor menstruale, reglarea somnului și glicemiei, reglarea apetitului și multe altele.

Starea noastră de spirit este în mod direct legată de aceștia. Un nivel optim de hormoni în sânge este un indicator al unei stări psihice bune.

În continuare învățăm să identificăm simptomele unui dezechilibru hormonal și metode de a le ameliora în mod natural, fără pastile.

Cum știu dacă am un dezechilibru hormonal?

Simptomele unui dezechilibru hormonal sunt atât fizice, cât și psihice. Acestea pot varia în funcție de tipul de dezechilibru hormonal și de glanda endocrină implicată. Printre simptomele posibile se numără:

  • Cicluri menstruale neregulate sau absente la femei,
  • Schimbări de dispoziție, care pot include iritabilitate, anxietate, depresie și stres,
  • Modificări inexplicabile ale greutății, cum ar fi creșterea sau scăderea în greutate,
  • Oboseală cronică sau episoade de oboseală severă,
  • Tulburări de somn, cum ar fi insomniile sau somnul de proastă calitate,
  • Apetit variabil sau modificări ale obiceiurilor alimentare,
  • Probleme digestive, cum ar fi balonarea, constipația sau diareea,
  • Căderea sau subțierea părului, care poate indica, de exemplu, un dezechilibru hormonal legat de glanda tiroidă.

De ce nu recomandăm tratamentele convenționale pentru dezechilibru hormonal?

Abordările tradiționale de tratare a dezechilibrelor hormonale implică prescripția pilulelor contraceptive, a injecțiilor de insulină sau a medicamentelor pentru tiroidă. Majoritatea persoanelor care se tratează cu aceste metode sintetice tind să sufere mai multe consecințe negative:

  • Pastilele doar ascund simptomul, nu tratează cauza. Dacă pacienții se opresc din luat pastile, simptomele apar din nou.
  • Consumul acestor pastile poate avea efecte secundare grave, cum ar fi accidentul vascular cerebral, osteoporoza, anxietatea, infertilitatea, cancerul și multe altele.

Ce schimbări de dietă ar trebui să fac pentru a ameliora dezechilibrul hormonal?

Consumă proteine la fiecare masă

Proteinele sunt o sursă de aminoacizi esențiali pe care organismul nostru nu îi poate produce singur. Acesta are nevoie de proteine pentru a produce hormoni derivați din proteine (hormoni peptidici).

Pentru a îmbunătăți sănătatea hormonală, cercetătorii recomandă să includem la fiecare masă cel puțin 20-30 de grame de proteine. Reamintim că este important să ne luăm proteinele din surse variate, cum ar fi: carnea slabă, peștele, ouăle, produsele lactate, leguminoasele (fasole, linte, mazăre), nucile și semințele.

Consumă mai multe grăsimi sănătoase

Alimentele care favorizează echilibrul hormonal sunt bogate în grăsimi formate din acizi grași cu lanț scurt, mediu și lung. Tipuri de grăsimi necesare pentru sinteza hormonilor, sunt, spre exemplu, grăsimile saturate și colesterolul.

Aceste grăsimi sunt esențiale pentru producția de hormoni, dar ajută, de asemenea, la menținerea unor niveluri scăzute de inflamație, îmbunătățesc metabolismul și sprijină gestionarea greutății.

În acest sens, vă recomandăm să includeți în dietă semințe de chia, in, semințe de dovleac, avocado, nuci, alge, ouă sau ulei de măsline.

Ia suplimente alimentare

Suplimentele pot fi utilizate pentru a sprijini obiectivele de sănătate, precum completarea deficiențelor nutriționale care pot contribui la deficiențe hormonale.

Iată care sunt principalele suplimente de luat în considerare pentru echilibrul hormonal:

Femeile aflate la premenopauză pot lua zinc pentru a sprijini funcția cerebrală și bunăstarea emoțională.

Probioticele sunt o opțiune pentru îmbunătățirea stării de spirit și sănătății intestinale.

Maca poate fi un supliment benefic pentru tratarea disfuncției sexuale, creșterea libidoului, reducerea anxietății și îmbunătățirea fertilității, indiferent de gen.

Combinația de magneziu și vitamina B6 poate contribui la reducerea stresului și a simptomelor sindromului premenstrual.

Suplimentele din ciuperci sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a ajuta organismul să se adapteze la stres și de a îmbunătăți sistemul imunitar și endocrin. Poți opta pentru reishi, chaga sau cordyceps, în funcție de nevoile tale.

Ce alte schimbări ar trebui să fac pentru a ameliora dezechilibrul hormonal?

Combate stresul prin tehnici de relaxare

Un nivel de stres crescut poate duce la inflamații persistente și la perturbări ale echilibrului hormonal. Din fericire, practicile de reducere a stresului, cum ar fi exercițiile de respirație profundă, meditația, jurnalul, yoga și rugăciunea pot fi eficiente pentru reducerea nivelului de cortizol și pentru îmbunătățirea sistemului endocrin.

Fă sport în fiecare zi

Sportul poate restabili echilibrul hormonal prin mai multe metode. Acesta poate stimula producția de dopamină în creier și reduce nivelul de stres. În plus, exercițiile fizice declanșează eliberarea de serotonină, ceea ce poate îmbunătăți somnul, digestia și bunăstarea sexuală. De asemenea, sportul poate crește nivelul de testosteron, cât și nivelul de estrogen. Pentru o reglare optimă a hormonilor, este recomandată o combinație de antrenamente aerobice și antrenamente de forță.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *