Toate dispozitive electronice precum telefoanele, laptopurile sau routerele WI-FI emit unde de energie numite câmpuri electromagnetice (CEM), invizibile cu ochiul liber, dar resimțite la nivel fizic.

Este incontestabil faptul că trăim într-o lume în care ne expunem zilnic câmpurilor electromagnetice. Casa ne este plină de gadgeturi precum frigidere, televizoare sau cuptoare cu microunde, iar angajatorii implementează tehnologii wireless și electrice care își fac loc în fiecare colț al locului de muncă.

Ce este hipersensibilitatea electromagnetică?

Hipersensibilitatea electromagnetică se mai numește și intoleranță idiopatică de mediu atribuită câmpurilor electromagnetice, iar pacienții raportează o varietate de simptome atunci când petrec mult timp în preajma dispozitivelor electrice care emit radiații nocive. Simptomele cel mai frecvent întâlnite sunt oboseala, dificultățile de concentrare, durerile de cap și bătăile neregulate ale inimii, dar există și unele simptome dermatologice precum roșeața sau uscăciunea pielii. Ansamblul de simptome nu face parte din niciun sindrom recunoscut. Pacienții cu simptome ușoare încearcă să evite pe cât posibil dispozitivele electrice, pe când pacienții cu simptome majore își schimbă locul de muncă și stilul de viață cu totul.

Soarele a fost primul din univers care a emis radiații electromagnetice cu diferite lungimi de undă. La începutul secolului al XX-lea, când s-au făcut descoperiri în domeniul electricității, iar străzile orașelor și căminele au început să fie iluminate electric, cercetătorii au descoperit că sursele electrice radiau în același mod ca soarele. Apoi, odată cu evoluția tehnologiei, au descoperit din ce în ce mai multe surse de CEM, inclusiv aparatele de diagnosticare cu raze X.

Tipuri de radiații electromagnetice

Radiații ionizante

Spectrul electromagnetic reprezintă totalitatea frecvențelor radiațiilor electromagnetice existente în Univers. Aceste radiații pot avea o energie foarte înaltă la un capăt al spectrului (de frecvență înaltă), sau o energie foarte joasă la celălalt capăt (de frecvență joasă).

Radiațiile de înaltă energie includ razele X, razele gamma și unele raze ultraviolete (UV) de înaltă energie. Acestea sunt radiații ionizante și au energia necesară să afecteze celulele la nivel atomic prin îndepărtarea unui electron dintr-un atom (ionizare). Radiațiile ionizante pot deteriora ADN-ul și celulele organismului, ceea ce poate contribui la apariția mutațiilor genetice și a cancerului.

Ne expunem în fiecare zi radiațiilor ionizante naturale, provenite din sol sau din atmosferă. Spre exemplu, radonul este un gaz radioactiv natural care poate proveni din emanația solului sau din materialele de construcție. Medicii susțin că radonul este principala cauză de cancer pulmonar, după fumat. În unele zone ale lumii, concentrația radiațiilor ionizante naturale este mai mare decât în alte zone, datorită particularităților geologice.

În prezent, ne expunem și surselor de radiații ionizante create de om, precum aparatele de imagistică medicală sau solarele de bronzat.

Radiații neionizante

La capătul opus al spectrului se află radiațiile de frecvență foarte joasă (ELF). Acestea sunt un tip de radiații neionizante. Pot mișca atomii din organism sau îi poate face să vibreze, dar majoritatea cercetătorilor sunt de acord că nu pot deteriora ADN-ul sau celulele.

Distribuirea și utilizarea energiei electrice expun oamenii la radiații ELF. Liniile electrice, cablurile casnice și dispozitivele care utilizează electricitate pot genera radiații ELF (atunci când sunt pornite). Cea mai mare expunere are loc atunci când o persoană se află foarte aproape de o sursă care emite un câmp puternic și rămâne acolo pentru o perioadă lungă de timp.

Între radiațiile cu frecvență foarte joasă și foarte înaltă se află alte tipuri de radiații neionizante, cum ar fi: radiațiile de radiofrecvență (RF) sau radiația infraroșu.

Studii despre câmpurile electromagnetice și efectele asupra sănătății

Efectele asupra pielii

Aproape toată literatura publicată se referă la simptome dermatologice asociate cu mâncărimea, arsura și uscăciunea pielii, care se pot manifesta la indivizii care lucrează mult la calculator și pot scădea în intensitate în timpul absenței de la locul de muncă.

Alt studiu arată că un efect important al expunerii la lumina albastră și ELF este hiperpigmentarea pielii, ceea ce determină zone ale pielii mai închise la culoare decât altele. S-a demonstrat, de asemenea, că provoacă îmbătrânirea prematură, degradarea colagenului și disfuncția barierei cutanate.

În timp ce lumina albastră emisă de soare poate avea un impact negativ asupra pielii noastre, nu există un consens cu privire la faptul că ecranele digitale emit suficientă lumină albastră pentru a fi dăunătoare. Un studiu din 2018 a constatat că “expunerea la lumina emisă de dispozitivele electronice asupra celulelor pielii umane, chiar și în cazul unor expuneri scurte, poate crește generarea de specii reactive de oxigen”, ceea ce duce la îmbătrânire.  Dar un alt studiu din 2020 a demonstrat că lumină albastră emisă în timpul utilizării convenționale a dispozitivelor electronice nu este suficientă pentru a declanșa efecte nocive asupra pielii. Mai mult, a scris că o săptămână întreagă petrecută la 30 de cm de un monitor, ar fi la fel ca un minut petrecut afară într-o zi însorită de vară.

Efectele asupra somnului

Într-un studiu efectuat în 2010, s-a observat faptul că insomnia a fost mai frecventă într-un grup de reparatori de echipamente electronice expuși la câmpuri electromagnetice cu frecvențe joase, în comparație cu grupul martor. Studii anterioare au documentat, de asemenea, insuficiența somnului în cazul expunerii la radiații joase de 60 Hz MF.

Efectele asupra funcțiilor reproductive

Creșterea numărului de cazuri de infertilitate masculină din ultima vreme a dus la investigații științifice care indică posibili factori de mediu precumradiațiile electromagnetice. Deoarece telefonul este adesea purtat în buzunare în apropiere de sistemul reproducător, efectul acestuia asupra infertilității masculine este o problemă importantă, care necesită atenție.

Riscul de cancer

Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a clasificat CEM neionizante ca fiind un agent cancerigen din grupa 2B, adică un posibil cancerigen pentru oameni.

O evaluare a IARC din 2011 a indicat o posibilă legătură între radiațiile RF și cancerul la oameni, în special gliomul, un tip malign de cancer cerebral.

Efectele asupra sistemului nervos

S-a raportat că performanțele cognitive, cum ar fi atenția, percepția și memoria, sunt diminuate instantaneu odată cu expunerea la radiații cu frecvență foarte joasă de 50 Hz, 1 mT la subiecții umani.

Apariția bolii Parkinson a fost și aceasta legată de deteriorarea cumulativă a ADN-ului în țesuturile cerebrale, din cauza expunerii la câmpurile electromagntice.

Efectele asupra sistemului cardiovascular

Studiile au demonstrat că organismul în curs de dezvoltare este deosebit de vulnerabil la expunerile la câmpurile electromagnetice.

În studiile pe animale, expunerea la radiațiile RF a fost asociată cu modificări structurale și biochimice ale inimii.

Studiile efectuate pe oameni sugerează că radiațiile RF pot crește riscul de boli cardiovasculare prin creșterea tensiunii arteriale, a colesterolului total și a colesterolului lipoproteic cu densitate scăzută. De asemenea, au fost raportate modificări ale frecvenței cardiace și alterarea răspunsului sistemului nervos simpatic și parasimpatic în urma expunerii la radiațiile RF.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *