Dacă petreci mult timp în oglidă și încerci să îți clasifici pielea drept uscată sau grasă, dar nu reușești să o atribui vreunei categorii, șansele sunt să ai piele mixtă.

Experții spun că este cel mai răspândit tip de piele dar multora dintre noi ne este greu să o recunoaștem. Pielea mixtă poate fi confirmată cel mai ușor de medicul dermatolog, dar o vei recunoaște și tu după citirea acestui articol.

Cum se manifestă tenul mixt?

Dacă zona T a feței (nas, frunte, bărbie) este grasă, în timp ce obrajii sunt uscați și dezvoltă uneori cojițe, înseamnă că aveți un ten mixt. Mai mult, dacă vara tenul tău devine foarte gras, în timp ce iarna se usucă foarte repede, înseamnă același lucru. Acneea care apare la menstruație și dispare odată ce se termină este și aceasta un indicator al tenului mixt.

Ce influențează pielea mixtă?

Moștenirea genetică poate influența în mare parte comportamentul pielii noastre, dar și schimbările de temperatură sau hormonii sunt strâns legate de tenul mixt.

În climatele calde și umede, glandele sebacee eliberează mai mult sebum, pentru a ne echilibra temperatura corpului. În schimb, temperaturile scăzute determină un aer uscat care lasă pielea deshidratată.

Glandele sebacee sunt foarte influențate de hormonii sexuali, în special de testosteron. Testosteronul este direct legat de secreția de sebum și de apariția acneei în pubertate. Cu toate acestea, nivelul acestui hormon fluctuează de-a lungul vieții. La menopauză, din cauza scăderii nivelului de hormoni, tenul mixt al unui femei se poate transforma în ten uscat.

Ce produse funcționează pentru tenul mixt?

Integrează produse hidratante pe bază de apă în regimul tău de îngrijire a tenului mixt și ia în considerare trecerea la un fond de ten pe bază de apă. Produsele uleioase pot stimula glandee sebacee și pot înfunda porii și de aceea este recomandat să fie evitate.

Curățare delicată

Începeți cu un produs de curățare delicat și solubil în apă. Poate fi o spumă de spălare a tenului sau un gel de curățare. Scopul este ca acesta să îndepărteze eficient impuritățile și machiajul fără a lăsa pielea uscată sau grasă.

Tonerul face diferența

Aplicați un tonic hidratant, calmant și neiritant, cu o cantitate sănătoasă de ingrediente de refacere a pielii și antioxidanți. Un tonic bine formulat pentru pielea mixtă poate hrăni pielea uscată și minimiza grăsimea. Acest pas este incredibil de benefic pentru acest tip de ten.

Exfoliere blândă

Optează pentru un exfoliant ușor, care conține acizi BHA sau AHA. Acești exfolianți sunt o metodă neabrazivă de a îndepărta celulele moarte, de a reduce excesul de sebum și de a face pielea strălucitoare.

Hidratare zilnică

Crema hidratantă este nelipsită pentru orice tip de piele. Pentru pielea mixtă, optează pentru o cremă hidratantă non-comedogenică, care hidratează fără a fi lipicioasă, formulară cu o cantitate mare de apă.

Protejează cu SPF

Produsul de îngrijire a tenului de maximă prioritate, indiferent de tipul de ten, este cremă de protecție solară cu spectru larg. Protejarea pielii împotriva efectelor nocive ale razelor UV este crucială, chiar și în zilele înnorate. Cei care au pielea mixtă trebuie să caute o alternativă ușoară și non-grasă.

Folosirea multi-măștilor

Aplicarea de măști faciale distincte pe anumite regiuni ale pielii abordează simultan diferite probleme ale pielii. Zonele uscate precum obrajii pot fi acuperite cu măști hidratante,iar zona T, cu exces de sebum, poate fi acoperită cu măști de argilă sau cărbune, care pot absorbi uleiul în exces și hidrata pielea în mod eficient.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *