În general, starea pielii noastre poate fi un indicator bun pentru starea generală a organismului nostru. Fiind un țesut viu de mare importanță, pielea are nevoie de anumiți nutrienți pentru a produce încontinuu celule epiteliale. Așadar, orice dezechilibru nutrițional va fi vizibil pe piele în scurt timp.
Obiceiurile sănătoase ne permit să îmbătrânim armonios și să avem o piele frumoasă în orice etapă a vieții. Pentru a ne menține pielea sănătoasă, următoarele obiceiuri sunt esențiale: utilizarea cremei cu SPF, evitarea soarelui, eliminarea fumatului și consumului de alcool, hidratarea și sportul. Alimentația sănătoasă este un subiect mai vast și merită să îi dedicăm mai multă atenție.
În ultimii ani, U.S. World Report a recunoscut dieta mediteraneană drept cea mai sănătoasă dietă din lume. Aceasta are beneficii extraordinare pentru sănătate, precum protecția împotriva bolilor cardiovasculare, regularea greutății corporale, menținerea sănătății pielii sau reducerea riscului de cancer.
Dieta mediteraneană se concentrează pe consumul de mâncare proaspătă și evită ingredientele puternic procesate. Acest mod de a mânca include legume, fructe, nuci, sau pește. Antioxidanții și antiinflamatorii din aceste alimente repară bariera cutanată a pielii și o protejează. Mai mult, sunt alimente foarte hidratante, și stim cât de imprtantă este hidratarea pielii.
Așadar, e important să avem dieta mediteraneană în minte atunci când facem alegeri alimentare.
Mai jos, continuăm să vorbim despre unele dintre cele mai importante alimente pentru piele.
Alimente pentru o piele radiantă
- Peștele
Peștele precum somonul, heringul, tonul sau codul sunt surse importante de omega 3, care poate menține o hidratare optimă a tenului. De fapt, o deficiență de omega 3 în organism se poate manifesta prin uscăciunea severă a tenului.
Un alt avantaj al consumului de acizi grași omega 3 este protejarea împotriva razelor UV. Acești acizi fac pielea mai rezistentă la acțiunea nocivă a soarelui și reduc riscul de arsuri solare sau pete solare.
Omega 3-ul are efect antiinflamator, benefic pentru persoanele care au acnee sau iritații ale pielii. Vitamina E, unul dintre cei mai puternici antioxidanți pentru piele, este regăsită în pește în cantitate mare. Aceasta luptă împotriva inflamației și radicalilor liberi.
- Avocado
Avocado este un aliment bogat în lipide, grăsimi care se regăsesc și în pielea noastră și de care avem nevoie pentru că acestea formează bariera cutanată a pielii, promovează regenerarea pielii și are efect antirid.
Mai mult, acest fruct conține vitaminele C și E, care au rol antioxidant, mențin hidratarea pielii și combat radicalii liberi care atacă pielea. Vitamina C stimulează producția de colagen și promovează un ten sănătos, strălucitor și fără riduri.
Într-un mic studiu despre consumul de avocado, 39 de femei au fost împărțite în două grupuri: un grup a consumat un avocado zilnic timp de 8 săptămâni, iar celălalt a continuat cu dieta lor obișnuită. Concluziile studiului au indicat consumul zilnic de avocado un factor al creșterea elasticității și fermității pielii feței.
- Mango
Mango este bogat în beta-caroten, care în organism este descompus în vitamina A. Acest compus repară pielea, îi menține netezimea și întârzie apariția ridurilor. Mai mult, are proprietăți antioxidante ce protejează celulele de stresul oxidativ.
Fructul de mango are cantități semnificative de apă și vitamine hidrosolubile, care pot contribui la menținerea hidratării pielii, pentru o piele catifelată și hidratată.
- Chefir
Chefirul este o băutură din lapte fermentat, cu o consistență asemănătoare cu a iaurtului subțire. Acesta conține probiotice, care joacă un rol vital în echilibrarea microbiomului intestinal.
Când consumăm alimente, acestea sunt digerate în intestin, unde nutrienții sunt descompuși și absorbiți și mai apoi influențează întregul organism, inclusiv pielea.
Un dezechilibru în microbiomul intestinal poate duce la inflamație și poate exacerba afecțiuni ale pielii cum ar fi acneea, eczema sau rozaceea. Iaurtul și chefirul sunt cele mai recomandate pentru a echilibra microbiomul intestinal.
- Strugurii
Strugurii violet conțin resveratrol, o substanță antioxidantă care ajută la reducerea efectelor îmbătrânirii prin reducerea de radicali liberi care dăunează celulelor pielii.
Cercetătorii au demonstrat într-un studiu desfășurat pe două săptămâni că dieta care include consumul de struguri protejează împotriva razelor UV. Mai exact, studiul a constatat că este necesară o expunere mult mai mare la razele UV pentru a provoca arsuri solare după consumul de struguri.
- Semințele de in
Semințele de in sunt semințe mici, dar incredibil de benefice, care sunt o sursă excelentă de acizi grași omega-3, fibre și alți nutrienți. Cercetările sugerează că includerea semințelor de in, în special a uleiul de in, în dietă, poate duce la îmbunătățirea hidratării și a netezimii pielii. Este esențial să folosim uleiul din semințe de in în formă brută, deoarece își poate pierde beneficiile nutriționale dacă este expus la temperaturi ridicate.