Dacă sunteți femeie și citiți acest articol, este probabil să aveți celulită, deoarece este foarte comună. Între 80% și 90% dintre femei o au, deși trăiesc sănătos și fac sport regulat.

Cunoscută și sub denumirea de coajă de portocală, celulita reprezintă o masă de țesut inestetic dar inofensiv,  format din toxine, grăsime și apă, care apare pe piele sub formă de mici gropițe sau adâncituri.

Cel mai frecvent se observă pe șolduri, coapse, fese sau abdomen. Mai rar, se poate manifesta pe sâni sau pe partea superioară a brațelor.

Tipuri de celulită

Celulita de grad 1 este vizibilă doar când strângeți pielea între două degete.

Celulita de grad 2 se manifestă prin 1 – 4 depresiuni superficiale care apar de obicei pe coapse și fese. Este nedureroasă și are o textură moale la atingere. Aspectul acestei celulite este mai vizibil atunci când stați jos decât atunci când sunteți în picioare.

Celulita de grad 3 se manifestă printr-o piele cu aspect dur. Aici, aspectul de coajă de portocală este vizibil din orice poziție și pielea poate fi dureroasă la atingere.

Celulita de grad 4 este considerată cel mai grav tip de celulită și este cauzată în principal de o circulație deficitară și de o retenție semnificativă de lichide. Se manifestă de obicei la nivelul picioarelor, inclusiv la genunchi și la partea inferioară a picioarelor.

Din cauza acumulării de lichid în exces, genunchii își pot pierde forma naturală în timp. Poate fi dureroasă la atingere, în special după perioade prelungite de ședere sau imobilitate. Acest tip de celulită necesită tratament.

Factori de risc ai celulitei

Există mai mulți factori care pot contribui la dezvoltarea celulitei, printre care:

Îmbătrânirea: Pe măsură ce îmbătrânim, pielea își pierde în mod natural elasticitatea și devine mai subțire, ceea ce poate face ca celulita să fie mai vizibilă.

Genul: Celulita este mai frecventă la femei decât la bărbați, datorită diferențelor în distribuția grăsimii, a structurii țesutului conjunctiv și a hormonilor.

Genetica: Anumiți factori genetici pot influența probabilitatea de a dezvolta celulită. Dacă membrii apropiați ai familiei tale au celulită, este posibil să ai și tu.

Modificări hormonale: Fluctuațiile hormonale în diferite etape ale vieții pot juca un rol în formarea celulitei, cum ar fi adolescența sau sarcina.

Dieta: O dietă bogată în sare și carbohidrați și lipsa de fibre alimentare, poate contribui la producerea celulitei.

Stilul de viață sedentar: Lipsa de activitate fizică și perioadele prelungite de inactivitate pot reduce circulația sângelui, ceea ce duce la formarea celulitei.

Hainele strâmte: Purtarea de lenjerie intimă sau pantaloni strâmți care restricționează circulația sângelui în regiunea coapselor și a feselor poate contribui la dezvoltarea celulitei.

Cele mai bune tratamente împotriva celulitei

Tratamentul cu unde de șoc radiale

Undele de șoc radiale sunt unde acustice care transportă o cantitate mare de energie către țesutul țintă. În acest fel, este stimulată sinteza de colagen, pielea devine mai elastică, iar fermitatea pielii este restabilită vizibil după doar câteva tratamente.

Vibrațiile reduc celulita prin stimularea metabolismului celulelor adipoase și a microcirculației. Impulsurile generează și contracții musculare, ceea ce contribuie la tonifierea țesuturilor.

Un produs des întâlnit în clinicile estetice, cu unde de șoc radiale, este Z Wave Pro de la Zimmer.

Mezoterapie cu Alidya

Mezoterapie pentru celulită cu Alidya este o procedură non-invazivă, cu rezultate peste așteptări pentru multe femei. Alidya este o soluție injectabilă din substanțe active, cum ar fi aminoacizi și vitamine, care acționează asupra țesutului adipos și a circulației sanguine locale.

Tratamentul cu Alidya are ca scop combaterea aspectului de coajă de portocală asociat cu celulita și îmbunătățirea texturii și aspectului pielii. Prin intermediul substanțelor active din Alidya, se acționează asupra celulelor adipoase, pe care le descompune și le elimină.

Tratamentul cu Aqulyx

Tratamentul cu Aqualyx este o metodă neinvazivă folosită pentru a diminua depozitele nedorite de grăsime, inclusiv celulita. Aqualyx este o soluție din acid deoxicolic, care acționează asupra celulelor adipoase și pe care le dezintegrează.

În timpul procedurii, Aqualyx este injectat direct în zona în care se dorește reducerea depozitelor de grăsime, cum ar fi coapsele, abdomenul sau bărbia. Acidul deoxicolic din Aqualyx descompune membranele celulelor adipoase, iar grăsimile eliberate sunt ulterior eliminate de sistemul limfatic și sistemul excretor al organismului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *